Motovunac Emilio ovom 'super hranom' opskrbljuje 50 istarskih restorana

23.02.2025.

17:01

Autor: Klara Dujmović/B.B.B./Plodovi zemlje/HRT

Mikrobilje obiluje mineralina i vitaminima, a često ga nazivaju i super hranom. Zdravo je, dekorativno i sve više se koristi u gastronomiji. Među malobrojnima koji ga uzgaja u Istri je Emilio Močibob iz Motovuna. Uz mikrobilje uzgaja i jestivo cvijeće i kaže, nema problema s prodajom.

Njegove maćuhice krase tanjure istarskih chefova. Jestivo cvijeće uzgaja četiri godine, a sve je počelo sasvim slučajno. 

- Krenulo je iz nužde, Krenuli smo sa češnjakom. To se pokazalo kao ne najbolja poslovna ideja i onda je trebalo na brzinu nešto služit jer smo se htjeli baviti poljoprivredom. Imali smo traktore, opremu i strojeve i tako je krenula ta malo luda ideja i evo, već smo četiri godine tu, rekao je Motovunac Emilio Močibob.

Za tu ludu ideju ne trebaju mu hektari zemljišta. Grašak, rotkvicu, dragoljub i drugo bilje uzgaja na dvadesetak četvornih metara. Sve stane na police, ondje su rasvjeta i sustav natapanja. Najvažnija je dobra izmjena zraka te kontrolirana vlaga i temperatura.

- Snalazimo se, bahato je reći da smo pioniri, ali teško je naći izvore na internetu koji nam konkretno mogu pomoći s problemima s kojima smo se susreli. Ima jako puno ušiju, bilo je puno gljivičnih bolesti, ali - snalazimo se.

Uzgoj bilja tijekom cijele godine


Zahvaljujući vertikalnoj poljoprivredi, 15 vrsta mikrobilja uzgaja cijele godine. Cetrificirano sjeme kupuje u inzozemstvu, a biljkama treba od 15 do 20 dana od sjetve da izrastu. Isporučuje ih u 50 restorana po Istri. 

- Mi smo sada na pet posto kapaciteta, jer su svi restorani zatvoreni. Sve nekako kreće s Valentinovom pa Uskrs, a onda kreće ozbiljna potražnja gdje punimo cijeli prostor za uzgoj s mikrobiljem, rekao je.

Ljeti ne stigne uzgojiti toliko mikrobilja koliko treba. Sjetvu treba pomno planirati i prilagoditi narudžbama. 

- Grašku treba od 12 do 15 dana da naraste, a u restoranskom poslu je teško procijeniti hoće li im trebati 20 kutija graška ili dvije. Na temelju internih statistika procjenjujemo koliko robe treba posijati, pojasnio je Emilio.

Godišnje proizvede i do 15.000 posudica mikrobilja. Uzgoj je u velikoj mjeri automatiziran, pa gotovo sve radi sam. Sam je osmislio i automatiziranu sijačicu za mikrobilje. Kada je posla više, uskaču roditelji.  

- Apsolutno nismo imali nikakvu predodžbu. Ništa o tome nismo znali. Sad smo dobili nekakvu predodžbu. Novost je to. Ponosni smo da je odabrao novu djelatnost a nije kopirao nikoga, kako već ide, kakav je naš običaj, kazao je Emilijev otac Efrem Močibob.

- Proizvodnja je isplativa i početni ulog je dosta mali, ali ako želite da se na tržištu zna za vas, troškovi reinvesticije su dosta veliki, nadovezao se Emilio.

Uz mikrobilje ima i dva plastenika velika 400 četvornih metara u kojima uzgaja jestivo cvijeće. Ljeti ga uzgaja i na otvorenome, na njivi od tisuću četvornih metara. Zbog klimatskih promjena, zasadit će drukčije vrste cvijeća.

- Koncentriramo se na egzotične biljke koje bez problema preživljavaju udare sunca i 40 Celzijevih stupnjeva, dodao je.

Prepoznatljiv je na istarskom tržištu mikrobilja. Usto - prepun novih poslovnih ideja. Proizvodnju želi potpuno automatizirati, a planira i hidroponski uzgoj te uzgoj začinskog bilja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!