Mjesec baranjske kuhinje

13.04.2021.

17:01

Autor: Melita Homa/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Baranjska kuhinja

Baranjska kuhinja

Foto: Melita Homa / HRT

Mjesec baranjske kuhinje počeo je proteklog vikenda, a završit će 10. svibnja. Zbog epidemiološke situacije broj posjetitelja, koji su ujedno i polaznici gastro radionica, je ograničen. Prilika je to uz pomoć domaćih specijaliteta proputovati cijelu Baranju. Prve dvije radionice održane su u Gajiću i Kopačevu gdje su se pripremali šaran na rašljama i paprikaš od pijetlova s trgancima.

Dok se u kotliću krčkao paprikaš s "pitlima" valjalo je zamijesiti tijesto. Za trgance. I to s mnogo truda i snage. 

- Evo kako nas je naš majstor učio, palac, kažiprst i to je to. I trgaj. čim prije tim bolje, vjerujem, pokazuje Ivanka Borić iz Osijeka.

Doživljaj je to u kojemu gosti inače rijetko mogu uživati.

Uz jelo sa žlicom, iz Gajića se radionica preselila u nekadašnje ribarsko selo Kopačevo. Ondje se pripremao šaran na rašljama i to uz kanal na kraju dvorišta.

- Mi ga ovako pečemo. Tajne nema, tajna je u konstantnom održavanju temperature, vatre, a to dobijemo jedino s crvenom vrbom, naglašava Berislav Kuruc iz Kopačeva.

Odličan je to način da se posjeti i osjeti Baranja.

-Pokušali smo u iduća četiri tjedna na devet lokacija, napraviti devet edukacija, gastro, eno edukacija za sve koji su zainteresirani probati tradicionalna baranjska jela, rekao je Matej Perkušić, direktor TZ Baranja.

Dobra posjećenost poticaj je da domaćini i sami organiziraju slične radionice.

- Ovo je u stvari jedan početak promocije objekata i destinacije Kopačevo, naglasio je Goran Galić, Imanje Galić, Kopačevo.

Posjetitelji radionica moći će naučiti i kako se pravi štuka u mudru, fiš paprikaš, grah u ćupu, perkelt od soma ili domaća gužvara, a to je tek dio bogate gastronomije koju Baranja nudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!