Prošećite kroz Ozalj putevima Slave Raškaj

13.03.2022.

07:00

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Slave Raškaj

Slave Raškaj

Foto: Dnevnik / HRT

Ožujak se u Ozlju već tradicionalno obilježava kao mjesec Slave Raškaj, gluhonijeme slikarice koja se rodila i živjela u tome gradu. Jedna od najvećih hrvatskih akvarelistica inspiraciju za svoje najljepše slike nalazila je u prirodi svoga kraja.

"Putevima Slave Raškaj" nova je turistička ponuda grada Ozlja. Posjećuju se vidikovci gdje je umjetnica pronalazila inspiraciju. 

Tu negdje, na putu prema Starom gradu, nastao je i ovaj zimski akvarel.

- S minimalnom upotrebom boja, uspjela je eto dočarati taj prekrasan ambijent Ozlja, ispričao je vodič. 

200-tinjak stuba uzbrdo i dolazi se do dijela šume s pogledom na rijeku i dvorac. Njezini akvareli često su govorili i o njoj samoj.

- Budući da nije mogla verbalno izraziti svoje osjećaje slikarstvo je bilo jedini medij kojim je mogla izražavati svoje osjećaje, ističe Miroslav Razum, vodič Zavičajnog muzeja Ozalj. 

Buđenje prirode u proljeće doživljaj je u kojemu mnogi od nas žele sudjelovati. 

A kad uz to dobijete i priču o jednoj od najvećih hrvatskih akvarelistica - Slavi Raškaj - dan je ispunjen.

- Prekrasno, nemam riječi, pravi biser. 

- Prikaz njezinog života, gdje je živjela, njezine slike, sve je to divno.

- Ovakvu toplinu može dati samo ženska ruka, ističu ljudi u našoj anketi. 

Tura završava u Zavičajnom muzeju. U spomen-sobi nalaze se njezini osobni predmeti. Muzej je kupio i dvije nove Slavine slike.

- Radi se o dva akvarela, Kamena kuća i Put u planinama, koje smo otkupili jer su stilski i tematski vezane uz našu postojeću zbirku, kaže Stjepan Bezjak, ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj.

Umrla je mlada, u 29-oj godini, često neshvaćena i uglavnom nesretna, no iza nje su ostali radovi koji slave ljepotu i umjetnost. 

- Pripremamo i jedan novi interpretacijski centar gdje bi se na jednom mjestu osim u Zavičajnom muzeju, moglo vidjeti i upoznati sve što je ona radila i ostavila."

U međuvremenu - zahvaljujući muralima, stripovima na zidovima i ovakvim info-punktovima - Slava i dalje živi u svome gradu, kaže Toni Šarić, direktor Turističke zajednice područja Kupa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!