Otok Ilovik - kristalno more i netaknuta priroda

24.07.2023.

07:05

Autor: Jelena Tomac/More/HRT

Kristalno more i netaknuta priroda, lako pristupačna obala s mnogo pitomih uvala. Karakteristike su to najjužnijeg naseljenog otoka lošinjskog arhipelaga, koji je još od antičkog doba poznat kao važna točka na plovnom putu duž istočne obale Jadrana. Kao i druge kvarnerske otoke, i Ilovik je kroz povijest više puta zahvatio val iseljavanja pa danas na ondje živi osamdesetak stanovnika.

- Oni su jednostavno morali emigrirati, tako da 50tih, 60tih imamo nekoliko valova emigracije gdje odlaze u Italiju a onda u SAD, govori povjesničarka Giovanna Jerolimić Toić.


Zanimljivo je da danas tri puta više Ilovčana živi u SAD-u nego na otoku. Mnogi su otišli u svijet, ali Ilovik je ostao u srcu. Brojni iseljenici i njihovi potomci na otok se vraćaju svake godine oko blagdana sv. Petra i Pavla. Petrova se slavi paljenjem krijesa, svečanim misnim slavljem i procesijom po otoku tijekom koje se blagoslivlja selo, polja, brodovi. A onda - druženje!


- Već deset godina svaku godinu dođem na Petrovu. Ja sam učiteljica pa ne moram raditi po ljetu, onda sam dva mjeseca tu. Doći u Ilovik mi znači sve. Kad dođem ja govorim svima da sam doma, priča Dana Vidulić iz New Yorka.


- Moja nona je bila rođena ovdje, imam kuću i živim šest mjeseci na godinu. Lijepo je, imam barku, idem loviti ribe i tako, govori Silvano.


Po mnogočemu je Ilovik poseban, a jedna od posebnosti jesu i ispraćaji na posljednja počivališta. Mještani Ilovika pokapaju se na susjednom nenaseljenom otočiću sv. Petar, na kojemu je u 11. stoljeću izgrađen benediktinski samostan.


- Ovo je najčešće riva gdje se posljednji put osoba ispraća, ukrcava se na barke i odlazimo na otok, posljednje putovanje pokojnika je na moru, cijeli život je živio na moru, mislim da u cijelom svijetu imate tako samo dva otoka, govori Giovanna.


A kao i na svakom otoku, živi se s morem i od mora. 


- Ja imam veliki vrt, cvijeće, verdure... Ljudi se bave ribarstvom, turizam ljeti... priča Ivan Letić.


I sve ga je više. Razvoj turizma na Iloviku određen je položajem otoka. Kanal između Ilovika i otočića sv. Petar izvrsno je prirodno sidrište koje od pamtivijeka pa sve do danas služi kao sklonište brodovima u slučaju nevremena.


- Tu imamo negdje oko 110 sidrišta za nautičare. I ugostiteljski dio je vezan za nautičare i turističku sezonu, oko 12 je iznajmljivača, 80-ak kreveta, ističe Dalibor Cvitković, direktor TZ Malog Lošinja.


- Turisti dolaze najviše radi porta, kanala, gdje se sigurno usidre, prespavaju, zaštićen je od bure i juga i onda izlaze u restorane, a po danu izletnici dolaze na ručak i kupanje, govori ugostitelj Stojan Trkulja.


A ono što veseli jest da otok ne živi samo ljeti. Na Iloviku je desetero osnovnoškolske djece i dva srednjoškolca koji su najbolji zalog za budućnost i opstanak otoka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!