Škola u kojoj nema učenika bit će pokretač novih programa

09.05.2021.

13:44

Autor: Ana Dobrović/More/B.A./HRT

Ošljak

Ošljak

Foto: More / HRT

U mnoštvu otoka, Ošljak je najmanji na kojem žive otočani. Upravo otok Ošljak dio je novog projekta koji će ga oživjeti i pružiti novu priliku.

- Radi se o osnivanju Centra za istraživanje otočnog stanovništva na otoku Ošljaku. Sama ideja je započela prije otprilike tri mjeseca. Već smo riješili imovinsko-pravne odnose, škola je vlasništvo općine Preko, potpisali smo i sporazum sa Sveučilištem, kojim definiramo daljnju suradnju, ciljeve i zajedničke interese, kaže Dražena Strihić, pročelnica za gospodarstvo, razvoj i EU-fondove općine Preko.


Škola u kojoj odavno nema učenika bit će pokretač novih programa. 


- Otoci su, kao što vidimo, jedan prirodan resurs, koji je vezan za Sveučilište u Zadru, kojega dodirujemo, kojega osjećamo, osjećamo brige i probleme svih otoka. Tako i naš Ošljak ima svoju dragocjenost, tako da je Sveučilište u Zadru vidjelo da u tome ima jedan razvojni resurs, gospodarski i društveni, i da možemo zajedno s lokalnom zajednicom oplemeniti ga i pozabaviti se brigama koje inače otoke muče, a to je depopulacija i devastacija, kaže dr. sc. Dijana Vican, rektorica zadarskog Sveučilišta.


Škola će biti renovirana, nova namjena otvorit će nova vrata.


- U ovom slučaju pobrinut ćemo se da jedna mala škola počne biti ono što daje život jednom otoku, tako da ćemo napraviti spoj sa svim sveučilišnim aktivnostima, od istraživačkih projekata, stručnih projekata, radionica, nastave otvoriti to studentima i profesorima, ali i ne samo njima. Obnova škole rezultirat će da će vrata biti otvorena i otočkom iseljeništvu, ali i hrvatskoj dijaspori, kaže Vican.


Ovu školu na otoku Ošljaku, kao i neke druge resurse na otocima, nastojat ćemo upotrijebiti na način da budu točke okupljanja uz one točke koje već imamo unutar naših redovitih Sveučilišnih prostora, kako bismo onda zajedno s otočanima razmatrali njihovu prošlost, sadašnjost i budućnost. Demografska slika zadarskih otoka sada je relativno stabilna, ali to ne znači da je dobra. Naime, intenzitet iseljavanja sa zadarskih otoka više nije tako velik kao što je bio u prošlosti. Otoci koji su premošteni, poput Paga i Vira, i oni koji su povezani kopnom čestim vezama, poput Ugljana i Pašmana, u mnogo boljoj su poziciji nego oni otoci koji su udaljeniji od kopna i koji su manji, kaže dr. sc. Josip Faričić sa Sveučilišta u Zadru.


Poput otoka Škarde i brojnih drugih. No, otok Ošljak može biti dobar primjer.


- Ošljak je inače zaštićen kao park šuma, kao značajni krajobraz, tako da mu ova sveučilišna dimenzija daje dodatnu vrijednost - ne samo Ošljaku, nego i Preku i svim otocima, i jako smo ponosni kao općina što nas je Sveučilište prepoznalo kao kvalitetnog partnera, naš potencijal kao općine za provođenje kvalitetnih projekata, ali isto tako je Sveučilište na ovaj način dalo važnost svim hrvatskim otocima, kaže Strihić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!