Postire su poznate po maslinarstvu: Želimo tu tradiciju prenijeti od malih nogu

25.06.2022.

07:09

Autor: Dominik Strize/More/T.D./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

U školskom voćnjaku i povrtnjaku vrijedne male ruke brinu se o maslinama, mandarinama, narančama, limunima, blitvi, salati i tikvicama. Na masline su najponosniji.

- Imamo oko 35 stabala maslina. Vrlo su niske, da se mi ne bismo ozlijedili. Imamo 3 zlatne medalje, rekla je Marijeta Gospodnetić.

Medalje su osvojene na Noćnjaku - natjecanju maslinara i uljara. Najbolje ulje u žestokoj konkurenciji.

- Inače, Postira su mjesto poznato po maslinama i maslinarstvu. Želimo tu tradiciju prenijeti od malih nogu. Neka se stječu iskustva i znanja, neka ono što nauče kod kuće prenesu u školu. Nešto iz škole prenosimo i kući, na primjer. Ekološki uzgoj - to nam je nešto vrlo bitno, što u školi radimo. Želimo da se prenese tradicija i nešto novo. Rezultati su tu - 3 zlatne medalje, naglasila je Ana Lovrić, nastavnica, OŠ Vladimir Nazor, Postira.

Najvažnije je od malih nogu steći navike i naučiti kako se brinuti o maslinama.

- Beremo masline, zabavljamo se, skupljamo svi skupa, rekla je Eliza Wulf.

- U jednu posebnu zgradu gdje se sve to usitnjava, pretvara i tako dobijemo maslinovo ulje, objasnila je Ivana Galić.

- Kad narastu masline, onda ih beremo pa od toga napravimo maslinovo ulje i doniramo bračke pupoljke, rekla je Paola Novak.

I to nije sve.

- Ovdje imamo naše proizvode koje smo sami proizveli od našeg voća. Sudjelovali smo u projektu "S ribom mogu sve". U tom projektu smo imali i radionicu u kojoj smo od keramike izrađivali ribe i učili kako se pletu ribarske mreže i slično, naglasila je Antea Škarić.

Ana i Nora Matulić te Izabela Kusanović od tune, donirane od postirske tvornice Sardina, pripremaju ukusnu paštetu u slast svojih školskih kolega. Evo i tajnog recepta.

- Tunu, maslinovo ulje, jaja, papar, sol, začine i onda to blendamo i to je to, rekla je Nora Matulić.

Sve je to dio jednog hvalevrijednog projekta koji vraća ribu na jelovnike, ne samo školske.

- Projekt "S ribom mogu sve" je partnerski projekt koji se provodi zajedno sa Srednjom školom "Brač" iz Supetra. Cilj projekta je konzumacija riba-ribi proizvoda kod djece i našim primjerom pokazati drugim školama, drugim mladim ljudima i njihovim roditeljima koliko je važna zdrava prehrana, istaknula je Sanja Nejašmić, ravnateljica OŠ Vladimir Nazor, Postira. 

Postirska osnovna škola jedinstvena je na otoku Braču.

- Naša škola ima jedina zlatni status na Braču. Mi se brinemo o prirodi, našem okolišu škole i kroz razne projekte sudjelujemo u očuvanju našeg okoliša, rekla je Škarić.

- Kompostiramo, recikliramo, radimo neke predmete u starih paleta, pa smo napravili vlakić, skupljamo smeće, rekla je Matulić.

Kad se male ruke slože, sve se može, a ovdje su 132 para vrijednih malih ruku. Mali je ovo djelić onoga što rade i čime se bave, a o njima ćemo sigurno još mnogo toga čuti. Baš kao što smo i od ovog velikana čije ime njihova škola nosi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!