Multifunkcionalna kolica za pomoć invalidima

13.02.2023.

22:29

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT/A.S.

Priča iz Međimurja

Priča iz Međimurja

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatskoj se uvozi 98 posto pomagala za osobe s invaliditetom, a nabavna je cijena posljednjih godinu dana porasla i do 40 posto. Ipak, ima onih koji su inovativni pa pomagala pokušavaju izraditi u Hrvatskoj. Donosimo priču o Međimurcu koji će patentirati multifunkcionalna invalidska kolica. 

Kristijan Švenda iz međimurskog Čehovca stopostotni je invalid, prikovan za kolica nakon teške prometne nesreće. Tijekom boravka u lokalnim toplicama, shvatio je da nešto mora promijeniti.

- Dolaskom na bazene vidio sam da ne mogu funkcionirati bez pomoći, pretraživao sam da li postoje kolica s kojima mogu u bazen sam, vidio sam da nema i tako je počelo, rekao je Kristijan Švenda, inovator iz Čehovca. 

Radio je u brodogradilištu pa mu projektiranje nije problem. Odlučio je izraditi električna multifunkcionalna kolica. Lako se prenamijene u ležaljku bez pomoći asistenta, a sve podiže i spušta elektromotor. 

- Teško je promijeniti pelenu, netko te mora dignuti i staviti na krevet, ovako se spusti i promijeni se pelena, kazao je Švenda. 

Idejni je nacrt završen, a slijedi postupak registracije

- Prvo se mora proći postupak patentiranja kod Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo koji traje malo duže ali kada to bude riješeno onda je sve spremno za nastavak projekta, izjavio je Alen Švenda, odvjetnik. 

Budući da je u Međimurju mnogo metalurških tvrtki, proizvodnja prototipa ne bi trebala predstavljati problem.

- Vjerujem da ćemo krenuti u proizvodnju, da će to biti hrvatski proizvod koji će pomoći svim osobama s invaliditetom kojima je to potrebno, rekao je Matija Posavec, međimurski župan. 

No da bi kolica bila uvrštena na listu HZZO-a, potrebno je proći strogu proceduru.

- Ja nisam vidjela da se ovako nešto može uvesti, možda postoji ali nisam vidjela, postoje kolica za plažu, postoje ona elektromotorna, ali ona su strašno teška, kazala je Ljubica Lukačić, saborska zastupnica. 

Ako se planovi ostvare, patent Kristijana Švende pomoći će njemu, ali i brojnim osobama s invaliditetom već za godinu dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!