Nacionalni park Krka uključio se u projekt "Isprepletimo ruke"

10.05.2021.

20:38

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT/E.L.S.

Krka za "Ozanu"

Krka za "Ozanu"

Foto: HRT / HRT

Zahvaljujući spretnim rukama i vještini pletenja i kukičanja svojih djelatnica, Nacionalni park Krka uključio se u projekt „Isprepletimo ruke" koji je pokrenula Udruga Ozana. Uz Krku se već mjesecima rade rukavići koji oboljelima od Alzeheimerove bolesti i drugih demencija umanjuju stres te ih umiruju.

Upute imaju i znaju: ukrasi na rukavićima moraju biti mekani. Tvrdo: plastika ili drvo - ne dolazi u obzir.

Od pomoći će rukavići biti oboljelima. Kada se osjećaju izgubljeno i nervozno - privući će im pozornost, zaigrati ruke.

- Bit rukaviće je da imaju što više reljefnih detalja i zašivenih elemenata koji se mogu vući, dizati, provlačiti – objašnjava Josipa Petrović s Nacionalnog parka Krka.

Park je jedan već darovao, povratna je informacija - djeluje! Potrebno je iskukičati kvadratiće određene dimenzije koji se na kraju zašiju u rukavić.

Isprepletimo ruke! - akcija je zagrebačke Udruge Ozana. I ovoj je namjera pomoći osobama koje pate od gubitka pamćenja i drugih tegoba. Na noge je Ozana digla Hrvatsku. A rukavići se za njih kukičaju i u Sloveniji.

- Mogu umanjiti stres, opustiti, okupirati. Sve to će pomoći oboljelima da budu mirniji. A mogu stimulirati njihovu motoriku i spoznaju – kaže Sandra Kerovec, voditeljica Štrikeraj cafea Udruge "Ozana".

Izreka kaže: dobro se dobrim vraća. Paket s "pomagalima" na putu je za metropolu. I to je tek prvi, poručuju s Krke. Jer bod na bod i dalje nižu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!