Nagrađene najbolje hrvatske žestice

27.11.2021.

07:00

Autor: Melita Homa/I.B./Regionalni dnevnik/HRT

Testiranje rakija

Testiranje rakija

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

U Semeljcima kod Đakova tradicionalno se održava nacionalno ocjenivanje rakija i likera. Predstavljene su i nagrađene najbolje hrvatske žestice. Neki svoje proizvode plasiraju u vrhunske restorane, no činjenica je da se trud proizvođača i visoka kvaliteta proizvedenog sve više cijeni na tržištu.

Liker od višnje oca i sina Bilušić iz Zagreba dobio je maksimalnih 100 bodova i tako postao šampionom ovogodišnjeg natjecanja, a zlatne su im i viljamovka i lozovača.

- Najbolji pokazatelj da se naš trud isplatio. Ovdje već sudjelujemo pet godina, a ovo su za sad najbolji rezultati, rekao je Luka Bilušić.

Gotovo najveći mogući broj bodova za travaricu dobili su Romićevi iz Osijeka, a posebno ih veseli to što je njihova šljivovica najbolja u Hrvatskoj.

- Kad su mi javili da sam dobio za šljivu šampionsku rakiju, baš sam se iznenadio. Stvarno mi puno znači jer koliko god mi pričali o nekim rakijama koje sad nastupaju tipa kajsija i dunja i dalje su šljivovica i vilijamovka najprepoznatljivije rakije u Slavoniji, kaže Dinko Romić.

Na hrvatskom je tržištu sve prepoznatljiviji džin. Proizvodi ga sve više destilerija, a najbolji domaći, prema ocjenama sudaca, dolazi iz Istre.

- Destily dry gin, mi inače koristimo 9 začina, dvostruka destilacija i specifičnost našeg gina je što mi ne koristimo industrijski žitni alkohol koji koristi 99 posto proizvođača, već domaću rakiju komovicu, objasnio je Marko Fabić iz Poreča.

- Craft scena je danas u trendu u čitavom svijetu. Traži se neka različitost, paleta okusa, mirisa. Baš nešto slično što se događa s pivom, ističe Igor Mikulić iz HGK Županijske komore u Osijeku.

Na ovogodišnjem ocjenjivanju sudjelovalo je 126 uzoraka, a proizvođači ističu da potrošači prepoznaju domaću kvalitetu. Tako se sve više odlučuju za skuplji, ali kvalitetan proizvod nego za jeftiniji, a loš, što prije nije bio slučaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!