Svenov svijet su pčele

28.02.2022.

20:33

Autor: Dajana Kruneš/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Sven Rendulić

Sven Rendulić

Foto: Dnevnik / HRT

Kada se počeo baviti pčelarstvom, Sven Rendulić iz Čabra, imao je samo 12 godina. Četiri godine poslije proizvodi med vrhunske kvalitete i za njega osvaja nagrade i priznanja, i to na međunarodnoj razini.


Njegov su svijet pčele - zbog njih je u knjižnici provodio sate listajući stručnu literaturu, zbog njih nakon nastave - umjesto kući - odlazio susjedu pčelaru. Zbog njih dane provodi i u svojoj radionici. 

- Slažem antivaroznu podnicu umjesto pune podnice, a to je bitno kako bismo vidjeli nakon tretiranja koliko je društvo zaraženo. Evo drvo sam nabavio sam, izrezao na strojarskom stolu i sad samo treba složiti elemente, govori Sven Rendulić, pčelar.

Skromno će reći - samo, pa se iz radionice preseliti do košnica i 17 pčelinjih zajednica. 

- Kad završim školu htio bih to proširiti na veći broj zajednica jer sad kad sam preko tjedna u Rijeci, a za vikend dolazim doma prevelika je to obveza, naglašava.

Nagrada za trud i rad učeniku srednje Tehničke škole u Rijeci stigla je i s nedavnog međunarodnog natjecanja kvalitete meda u Osijeku. 

S njim je osvojio drugo mjesto i bio nagrađen srebrnom žlicom. Kada nije među pčelama, onda je među voćkama, traktorima, blagom. 

- Prije sam mogao prigovarati, ali više ne, sve on zna, ja sam sad samo pomoćni radnik, a sve drugo on sam radi, rekao je Nikica Rendulić.

- Volimo ovaj kraj, prirodu, čist je zrak, volimo raditi. Voljela bih da moja djeca ostanu ovdje. Zašto nismo otišli u grad, pa evo ovo su razlozi, istaknula je Ana Rendulić.

Jer svoju obiteljsku, ali i poduzetničku priču oni grade upravo u jednom goranskom selu. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!