Najpoznatiji zadarski meteorolog i u mirovini svakodnevno proučava vrijeme

29.01.2023.

18:39

Autor: Kristina Štrbac/More-Zadar/HRT/R.S.

Duško Kraljev

Duško Kraljev

Foto: Luka Gerlanc / HANZA MEDIA

Najpoznatiji zadarski meteorolog i u mirovini, na pragu osamdesete, svakodnevno proučava vrijeme. Brojni građani prate upravo njegove prognoze koje već četrdeset godina neumorno daje za Radio Zadar.


- Meni se cijeli dan vrti meteorologija po glavi. Ali ono kad ja pripremam svakodnevne prognoze jutarnje, onda se dignem, već navečer imam neki okvir, imam modele, za HRT emisiju More rekao je Duško Kraljev.


Poznaje klimu u gotovo svakom kutku županije. I danas čita i traži podatke koje uspoređuje s drugim područjima u zemlji i svijetu. Iako će svatko za svoj kraj reći da je najljepši, Zadar je, smatra, klimatski raj.


- Zato što mi imamo planinu Velebit, imamo ove otoke, ovih 5, 6 otoka, između njih Ravne kotare. Ovo nema niti jedan grad na Jadranu, ovakav orografski opis, s planinom, s Ravnim kotarima i s ovih 5 redova otoka, istaknuo je Kraljev. 


Duško Kraljev u mladosti se vidio kao znanstvenik, privlačili su ga letovi na Mjesec. U početku je studirao eksperimentalnu fiziku. Da bi se mogao školovati, morao je i raditi, pa je privremeno otišao u Njemačku. Kada se vratio, upisao je studij geofizike i meteorologije.


- To mi je lijepo krenulo, to sam lijepo završio, odmah poslije toga sam dobio posao, stvorio sam obitelj u Zagrebu. U Zagrebu sam radio jedno vrijeme, upoznao sam poznate te meteorologe već tad, u studiranju, pokojnog Sijerkovića, Vučetića i ove druge i počeo sam, bio sam dosta kompetitivan pa sam mogao, često se sastajao, kazao je Kraljev. 


Dobio je stipendiju i prema ugovoru morao raditi u zračnoj luci. Najprije u zagrebačkoj, a zatim se s obitelji seli u Zadar.


- S Duškom se čujem povremeno, krajem mjeseca razmijenimo kakvi su podaci bili, kako se klima kretala, što se promijenilo, gdje su ekstremi bili i to je profesionalna naša više suradnja jer se dugi niz godina znamo. Kažem ja sam počeo osamdesetih godina kod njega na praksi, rekao je Anđelko Vidović, voditelj meteorološke postaje. 

I danas vole razgovarati o meteorološkim prilikama i neprilikama.


- Duško Kraljev je moj prvenstveno veliki prijatelj, pa tek onda kolega. Od njega smo dosta naučili zato što s njim surađujemo, već dosta godina. I kad sam ja tek krenula u školu meteorološku surađivala sam s njim zato što sam ga znala i privatno, istaknula je Anita Vidović, meteorološki tehničar.


Da se klima, a time i meteorologija posljednjih godina mijenjaju, više nije tajna. Mnogo je ekstrema, a čovjek je glavni onečišćivač, slaže se Duško Kraljev s većinom kolega.


- Bilo je ekstrema i prije, bilo je i ledenih doba i toplih doba međutim nisu bila ovako učestala. Nisu bila ovako česta i nisu bila ovako ekstremna, često ekstremna. Izumrle su potpune civilizacije i dinosauri i mnoge biljke međutim sad se to nešto brzo događa. To znači da ovaj atmosferski ocean u kojem mi živimo je ograničen, rekao je Kraljev.


Da bismo promjene malo usporili radi generacija koje dolaze, moramo se mijenjati. Ono što većinu zanima kada sretne meteorologa jest kakvo će biti vrijeme. Duško Kraljev voli se koristiti jezikom pučke meteorologije koji je naučio od pokojnog Milana Sijerkovića. Prognoza je tako, kaže, sadržajnija i čujnija.


- Ako je Sveti Pavao vedar i buran, da će nam biti sada ovaj ostatak zime i dalje ugodan, topao, burni, neće biti kiše i tako. Hoće li će tako biti vidjet ćemo, rekao je Kraljev.


Dugoročno je teško predviđati vrijeme, pa ćemo mi i dalje svakodnevno pratiti Duškove jutarnje prognoze. I u njima slušati sve one pučke meteorološke uzrečice koje ih čine još zanimljivijim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!