Nogometni muzej u podrumu obiteljske kuće

08.12.2022.

17:19

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Nogometni muzej u podrumu obiteljske kuće

Nogometni muzej u podrumu obiteljske kuće

Foto: HTV / HRT

Svijetom vlada nogometno ludilo, a Hrvatska sutra igra protiv Brazila za ulazak u polufinale. I mi smo u nogometnoj euforiji pronašli umirovljenog Varaždinca koji je skupio više od tisuću i petsto predmeta i dresova ovog najpopularnijeg sporta. 

Tko bi rekao da se u jednome podrumu u varaždinskoj Istarskoj ulici skriva pravo nogometno blago koje desetljećima marljivo skuplja danas umirovljeni zaposlenik Hrvatskih željeznica i nogometaš Josip Kukić, domaćim ljudima poznat kao Jojo. Tisuću i petsto eksponata iz cijeloga svijeta posloženo je u ovih šezdesetak kvadrata. Od dresova, šalova, zastavica i fotografija do pehara i lopti...

- S obzirom na to da sam bio dugo u nogometu odlučio sam nakon 60 godina skupljati sličice. Ispočetka je to bilo u povojima i raslo je s obzirom na to da poznajem mnogo naših nogometnih djelatnika i oni su mi dosta toga darovali, rekao je Josip Kukić iz Varaždina.

Na dar je dobio dosta artikala od Miroslava Ćire Blaževića, Branka Ivankovića, Dražena Beseka, Zlatka Dalića, nogometnog suca Marija Zebeca.

- Tu više ne stane ni igla, žao mi je što nema prostora. Da imam, vjerojatno bih još opremio jednu prostoriju, kaže Josip Kukić.

Sve su to originalne lopte, dresovi - primjerice Bokšićev kad je zabijao u talijanskom Laziu, Bobanov iz Milana, ali i brazilskoga golgetera - Ronalda.

- Od Ronalda sam dobio od jednog prijatelja koji puno putuje po svijetu pa mi je uspio nabaviti. Mislim da je Cristiano Ronaldo pri kraju karijere, 37 godina je navršio i možda bi mu bilo najbolje da se povuče, smatra Kukić.

Ni danas ne propušta ni jednu utakmicu reprezentacije, navija za Varaždin, kad je bio mlađi drag mu je bio Hajduk. Pogodio je da ćemo u osmini finala pobijediti Japan, a za Brazil predviđa...

- Mi smo već sad dosegli veliki uspjeh, biti među osam na svijetu u nogometu je veliko priznanje tako da je za mene recept jednostavan - možemo pobijediti i Brazil ako budemo igrali dobro kao protiv Kanade, kaže Kukić.

Nada se da će Varaždin prepoznati njegovu vrijednu zbirku koju će pretvoriti u nogometni muzej. Njegovu je pak strast prepoznala FIFA - od koje je primio posebno priznanje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!