Obnova starog Savskog mosta pri kraju

31.01.2022.

17:24

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Ante Raić

Na starom Savskom mostu postavlja se nova ograda

Na starom Savskom mostu postavlja se nova ograda

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Obnova starog Savskog mosta u Zagrebu traje već više od godinu dana. Radovi su uznapredovali i bliži se dan ponovnog otvorenja jedinog zagrebačkog mosta potpuno namijenjenog pješacima i biciklistima.


Jutros je postavljen i posljednji dio nove ograde na starom Savskom mostu. Unatoč temperaturi samo malo višoj od nule, iskre frcaju, radnici vare i bruse. Radovi na Savskom mostu privode se kraju. Ne bude li velikih minusa i snijega, trebali bi biti završeni do 20. ožujka. Vremenske prilike bile su uglavnom povoljne, tako da će radovi potrajati samo koji tjedan dulje od najavljenih 14 mjeseci.


- Bilo je i nekog hladnog razdoblja, u kojem ne možeš raditi neke osnovne radove betoniranja, radi samog betona, da ne bi došlo do pucanja. Ono što nas još očekuje nakon puštanja su radovi u rijeci, na ojačanju stupišta zbog slijeganja stupova, kako bi most bio kompaktan i otporan, rekao je na gradilištu izvođač Ante Borovina. 


Stanovnici Kajzerice i ostalih novozagrebačkih naselja dosad su se već navikli na obilazak preko Jadranskog mosta, no ipak jedva čekaju završetak radova. 


- Moj sin je biciklist, vozi bicikl svaki dan, mora okolo ići, to su problemi veliki, rizici i tako dalje, daj Bog da se ovo što prije završi,ovo je velika stvar, kaže jedan prolaznik.   


- Ja sam navikao na most, kao da ovaj ni ne postoji više. Ali, fino izgleda, bit će dobar, vidim ja, kaže drugi Zagrepčanin. Kolnički dio mosta spojen je prije nekoliko mjeseci, a sada je u tijeku postavljanje oplata kako bi se mogli betonirati nogostupi. 


Nakon oplate pješačke staze postavljat ćemo armaturu, zatim ćemo je betonirat i nakon toga slijedi postavljanje hidroizolacije i pješačke staze i same kolničke konstrukcije, rekao je HTV-ovoj ekipi Tomislav Trlaja, inženjer na gradilištu.


Premda je prilikom rekonstrukcije most dodatno ojačan kako bi preko njega mogao prolaziti ZET-ov autobus, iz gradske uprave doznali smo da će most ostati pješačko-biciklistički.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!