Obrtnici besplatno daju novi život predmetima kako bi očuvali prirodu

05.09.2021.

12:47

Autor: S.S./Dnevnik/HRT/IMS/D.D./Hina

Obrtnici građanima besplatno nude svoje usluge

Obrtnici građanima besplatno nude svoje usluge

Foto: Dnevnik / HRT

Zanimljiva akcija održana je na glavnom zagrebačkom trgu. Bravari, galanteristi, RTV serviseri, krojači, postolari i drugi obrtnici danas do 14 sati građanima su besplatno nudili svoje usluge.

Dio je to akcije 'Zazeleni svaki dan' kojom se pokušavaju promijeniti navike ljudi - podsjećajući ih da se popravkom umjesto bacanjem može pomoći u očuvanju okoliša i klime. 

#ZaZeleniSvakiDan je akcija koju je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s obrtnicima provodi od travnja. Današnju akciju na Trgu podržali su ministar Ćorić i gradonačelnik Zagreba Tomašević.

Akcija se provodi u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, Obrtničkom komorom Zagreb i Udruženjem obrtnika grada Zagreba te Gradom Zagrebom i zagrebačkom Turističkom zajednicom, kojima je ministar Tomislav Ćorić zahvalio na pomoći da, "zazelene ovaj današnji dan".

- Doista je to hvale vrijedna akcija i zapravo sjajno se osjećam u društvu naših obrtnika s idejom da svi mi, ne samo u Zagrebu, nego i u cijeloj Hrvatskoj, malom gestom možemo učiniti puno za Hrvatsku pa i za planet u smislu borbe protiv klimatskih promjena", istaknuo je Ćorić, koji je i za ovu akciju obukao svoju majicu s natpisom "Nisam za baciti".

Ministar Tomislav Ćorić

Ministar Tomislav Ćorić

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Istaknuo je kako je akcija posvećena prije svega ideji promoviranja popravaka te produljenja trajnosti proizvoda, a u tome će pomoći obrtnici koji na svojim štandovima građanima popravljaju stvari i nude svoje usluge.

Zadovoljstvo je biti danas na Trgu bana Jelačića i pokazati da se to može, bilo da je riječ o nekom odjevnom predmetu, cipelama, biciklu..., u konačnici bilo kojem predmetu iz našeg kućanstva koji može trajati dulje ukoliko se popravi. Time, s druge strane, ističe ministar, utječemo na smanjenje stakleničkih plinova, što nam je u konačnici svima u interesu.

Ćorić: Postoje komadi obuće od kojih ne odustajemo

Na pitanje novinara ima li on naviku popravljati stvari, Ćorić odgovara potvrdno.

- Neki komadi odjeće i obuće traju vječno, ne samo kod žena nego i kod muškaraca te s obzirom na tu činjenicu vrlo često sam kod postolara zato što jednostavno postoje komadi obuće od kojih jednostavno ne odustajemo, rekao je.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević kaže da i on ima naviku popravljati stvari, a uglavnom se radi o odjeći.

Priznao je da je na štandovima obrtnika naučio gdje su još serviseri, recimo TV prijemnika, kojih je samo osam u cijelom Zagrebu. Kaže da se i novi TV uređaji mogu popravljati i naši obrtnici ih znaju popraviti, a time će obrtnici moći lakše opstati i neće zatvarati obrte, što se nažalost sve više i više događa.

Tomašević je zahvalio ministru Ćoriću i Ministarstvu na akciji "#ZaZeleniSvakiDan".

Tomašević: Dobro razmisliti prije bacanja

Pozvao je građane da dobro razmisle prije nego što bace nešto te da radije to poprave, time daju svoj doprinos smanjenju nastanka otpada i na taj način smanjenju i ekološkog otiska i zagađenja koje nastaje u okolišu.

- I dalje imamo jako puno obrtnika koji popravljaju stvari, od elektroničkih uređaja, odjeće, obuće, od bravara, željezarije, kišobrana, torbi...i u tom smislu Grad Zagreb potiče i podupire i dalje će to raditi i tradicionalne obrte i deficitarne obrte i proizvodne obrte. Ove godine je taj iznos bio oko 20-ak milijuna kuna i radit ćemo to i dalje, poručio je gradonačelnik Tomašević.

Predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar izrazio je zadovoljstvo da su obrtnici dio te akcije jer to, kako je istaknuo, još jednom dokazuje da bez obrtnika nema akcije, nema grada Zagreba, nema Hrvatske

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!