07:00 / 21.09.2021.

Autor: Mirta Šurjak/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Oceanman - svjetski projekt prvi put u Hrvatskoj

Oceanman - svjetski projekt prvi put u Hrvatskoj

Oceanman - svjetski projekt prvi put u Hrvatskoj

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Oceanman, svjetska plivačka atrakcija, održana je u Starom Gradu na Hvaru, prvi put u Hrvatskoj. To je najpopularnija i najmasovnija međunarodna serija natjecanja u plivanju.

Oceanman prvi put ie u hrvatskim vodama. 184 natjecatelja iz 23 zemlje svijeta. U ovim i za sport teškim vremenima i više nego odličan broj.

- Ja to mogu reći kao atletičar, sve je na svome mjestu, savršeno postavljeno. Ovo je po prvi put u povijesti hrvatskog daljinskog plivanja da se jedno ovakvo događanje organizira na ovom visokom nivou, rekao je glavni organizator Janez Maroević.

Plivalo se u tri discipline, glavnoj Oceanman na 10 kilometara. Half Oceanman na 5 kilometara i Sprint Oceanman na 2 kilometra. Ukupni pobjednik je Ukrajinac Mikhail Persilinov.. No najveći pljesak navijača ipak je zavrijedio domaći, hvarski maratonac Toni Pavičić Donkić koji je s 50 godina na leđima zauzeo ukupno drugo mjesto.

- Super. Fantastično. Uvjeti idealni. Staza isto tako, rekao je Toni Pavičić Donkić.

- Ova utrka u Hrvatskoj je treći Oceanman na kojem sudjelujem. Bila je ovo poprilično dobra utrka. Uvjeti na stazi bili su idealni, rekao je pobjednik Oceanmana 2021. Mikhail Persilinov.

Oceanman nije samo sportski, već i turistički mega projekt u cilju produljenja turističke sezone na jednom od najljepših otoka svijeta.

- Stari Grad ima dugu tradiciju daljinskog plivanja. Ova manifestacija nam je iznimno važna s aspekta produljenja turističke sezone i jasno i sa sportskog aspekta, objasnio je gradonačelnik Staroga Grada Antonio Škarpa.

Stari grad na Hvaru, prema službenim podacima, ovoga ljeta bilježi najveći turistički bum u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Oceanman utrkom u svijet je poslao i zasigurno najljepšu sportsko-turističku razglednicu o sezoni koja na našem najsunčanijem otoku traje i u drugoj polovini rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!