Od obale se nije otisnuo, ali slaže brod za brodom

24.08.2022.

07:00

Autor: Zrinka Perić/Dnevnik/HRT

Dragoljub Savanović

Dragoljub Savanović

Foto: HRT / HRT

U izradu maketa starih drvenih brodova 70-godišnji Vukovarac Dragoljub Savanović uložio je mnogo ljubavi i strpljenja. Iako mu je u Domovinskom ratu uništena sva kolekcija u njegovoj radionici impresivna je flota trabakula s Jadrana, mornarice, dunavskih čiklji. Mnogi njegovi brodovi replike su povijesnih primjeraka.

Tropalubni ratni brod sa 102 topa u 18. je stoljeću jurišao u povijesne bitke.

- Kako je prošao u borbama, ja ne znam, ali sigurno je bio opak brod, kaže maketar iz Vukovara koji je mini verziju tog broda slagao dva ljeta. I samo je dio njegove veličanstvene flote.

U maketarstvu teži savršenstvu. Po struci frizer, oduvijek je volio da je svaka dlaka na svome mjestu.

- Mora se imati mirnu ruku i dobar vid, ali vid se može popraviti kroz naočale i povećala, kaže.

Nijedan dio makete nije kupio. Sve radi ručno i žao mu je što tajne zanata neće nitko naslijediti. Jer, kaže, svi dođu, pogledaju, dive se i odu.

Na palubi novog ratnog broda nedostaju još kormila i jedra. Pažljivo ih lijepi pazeći na svaki detalj. Svaki dio makete on je izradio.

- Prije nego bude ovaj brod gotov, ja već sad razmišljam o sljedećem i žurim da ga završim, otkriva Dragoljub.

Jer uskoro će na svom stolu od lipe i šimšira sklapati legendarni Titanik. Nacrt je nabavio, a brod će biti oko 130 centimetara dužine.

Njegovi brodovi drže se suhih obala baš kao i ovaj vrsni majstor koji se zbog straha od dubina nikada nije otisnuo dalje od obale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!