Odgojila petero vlastite djece, a kroz život udomila tridesetero

02.10.2021.

21:26

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Udomiteljica Mare Anđelić

Udomiteljica Mare Anđelić

Foto: HTV / HRT

Među pet ovogodišnjih dobitnica nagrade za promicanje udomiteljstva je Mara Anđelić iz Trnjana pokraj Slavonskoga Broda. Odgojila je petero vlastite djece te u 15 godina udomiteljskog staža na pravi put ispratila njih tridesetero. Udomiteljstvo je ljubav, poručuje Mara.

Od majčinih poljubaca malenoj Adeli teško se obraniti. Obje su privremeno udomljene kod Mare Anđelić u Trnjanima pokraj Slavonskog Broda.

- Kad su me nazvali i rekli za mamu i bebu da bi trebali pomoć, ja sama se angažirala. Dala sam joj čak i svoju sobu da uspiju, rekla je Mara Anđelić.

- Da...da. Da ne moramo ići u Osijek, da je i tati blizu ovdje da može dolaziti, dodala je Katarina Dogaš.

Da mladoj majci na početku roditeljstva treba poduka, procijenili su u brodskom Centru za socijalnu skrb.

- Naučit ju onim osnovnim stvarima koje su joj potrebne da se na kraju vrati u svoju primarnu obitelj s djetetom, rekla je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod Anica Gusak Krajnović.

I to ohrabrena pažnjom i ljubavlju. A iz Marina doma tako je ispraćeno više od tridesetero djece.

- Svako dijete ima svoju priču. I kreneš se nositi s time i malo pomalo, međusobno pomaganje. I oni prema meni budu otvoreni ja prema njima i onda to krene tako lijepo, da se oni osjećaju kao da su kod svoje kuće, kaže ova udomiteljica iz Trnjana.

Trenutačno ih na skrbi ima četvero. 10-godišnjeg Kristijana, koji je kao novorođenče stradao u požaru obiteljske kuće, udomila je prije tri godine.

- Onda je teta Mara počela, idem sad uredno u školu, čisto, da napišem zadaću, prije nisam ni pisao zadaću ni ništa, kaže Kristijan.

- Ne pita nikad za nikakve poteškoće nego se jednostavno uhvati ukoštac s njima kao da je to njezino dijete. To i je smisao udomiteljskih obitelji, ističe ravnateljica Gusak Krajnović.

Mara ima petero djece, unuke i praunuke, a iz 15 godina dugog udomiteljskog staža kumstva i prijateljstva, jer to, kaže, i nije posao.

- Više ljubav, ljubav prema djeci svojoj pa onda i prema ostalima, kaže.

Inspirativna priča možda i druge potakne na plemenitu odluku. Jer samo u Brodsko-posavskoj županiji manjka deset udomiteljskih obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!