Održan 22. Vodički festival žudija

10.04.2023.

20:44

Autor: Mateja Delija/Dnevnik/HRT

22. "Vodički festival žudija"

22. "Vodički festival žudija"

Foto: Dnevnik / HRT

Više od 600 čuvara Kristova groba iz čak 30 župa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine danas se okupilo na 22. "Vodičkom festivalu žudija" u Župi svetog Stjepana Prvomučenika Slivno Ravno. Riječ je o očuvanju pobožnog običaja u svetom Trodnevlju. Festival se svake godine održava u drugoj župi, a svake šeste vraća se u Vodice, odakle je ta tradicija potekla. 

U mjestu Slivno Ravno, koje nema nijednog stanovnika, danas se okupilo nekoliko tisuća hodočasnika i čuvara Kristova groba.

- Specifično, Slivno bez ičega, bez stanovništva, ali evo uspjeli smo i stvarno se nadam da će svi koji su danas ovdje ponijeti odavde posebne osjećaje, rekao je don Mario Mihanović, župnik župe Slivno Ravno.

- Mi smo trebali biti domaćini 2017., pa je odgođeno za 2019., pa je došla korona i evo napokon smo sad uspjeli to sve posložiti, rekao je Goran Vuinac, zapovjednik čuvara Kristova groba župe Slivno Ravno.

Točno u podne festival su najavili kuburaši iz Marije Bistrice i Lobora. Žudije u rimskim i mornarskim odorama, ovisno o kraju iz kojeg dolaze, predstavili su svoje običaje.

- Mi održavamo tradiciju svoga sela tako što čevrtamo, rekao je Marko iz Rogotina.

- To su narodne nošnje, inače imitacija mornarskog vala, a mi smo isto okrenuti moru, rekao je Nikša, čuvari Kristova groba iz Jezera, Murter.

- Svi sudionici su nekako bliski jedan drugome, neovisno o tome što nekoga možda vidiš prvi put, rekao je Matko, župa sv. Franje Asiškog Imotski.

Padanje i zatim bježanje u trenutku uskrsnuća gledateljima je bio najzanimljiviji dio festivala.

- Ispuni čovjeka onako gledanje, onakva gluma da se prikaže baš kako to izgleda, rekao je Antonio, župa Presvetog Trojstva Novi Travnik.

Nakon mimohoda, postrojavanja i predstavljanja valja se okrijepiti, i to tradicionalnim jelima neretvanskog kraja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!