Osječki poludnevni boravak za umirovljenike

11.01.2023.

07:06

Autor: Hrvoje Šimunović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Umirovljenici

Umirovljenici

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

U Osijeku je organiziran poludnevni boravak za umirovljenike. Uz druženje koje im je prijeko potrebno, organizirani su i preventivni zdravstveni programi. Omogućena su im i stolna računala, besplatan internet, televizija i društvene igre kao i dnevni tisak. 

Više od milijun stanovnika u nas starije je od 60 godina, pa je osobama starije životne dobi važno imati odgovarajuću kvalitetu života. Stoga za osječkih 30.000 umirovljenika velika je vijest otvaranje još jednoga objekta u kojemu mogu provoditi zajedničko vrijeme.   

- O, to je jako važno. Važan je smijeh, zadovoljstvo. Tu se nađe i pokoja lijepa riječ, jer većinom budu sami, usamljeni. Znači, mi na neki način njih okupljamo, rekla je Marija Sužnjević, predsjednica Matice umirovljenika Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

A za sreću im ne treba mnogo. Uz zajedničke teme, priče i smijeh vrijeme brzo prođe, a kada se provodi akcija mjerenja tlaka i razine šećera, odaziv je još i veći.

- Meni je to odlično, naglašava Srećko Džaja iz Višnjevca.

- Idemo na ples, družimo se, igramo, neki se i kartaju, govori Vlasta Lazić iz Višnjevca. 

- Privuklo me to da se ipak nešto događa u Višnjevcu, a i nastavit će se taj kontinuitet rada, zadovoljan je Ivan Kovačević iz Višnjevca.

Voljeli bi kažu u skoroj budućnosti imati višenamjenski prostor pogodan za veća okupljanja. 

- Da se sagradi jedan društveni dom koji će imati prostore primjerene svim dobima. Tako da, neka to bude i nešto na katu, ali da to bude onda dostupno onima koji to mogu koristiti, naglasila je Jelena Dodig, vijećnica Mjesnog odbora Višnjevac.

Do izbora novoga vodstva, višnjevačkim poludnevnim boravkom u čije je opremanje uloženo 200.000 kuna upravlja Grad Osijek.  

- Prostor je nekih 150 kvadrata, ima grijanje, klimatiziran je, opremljen je s tri računala, internetom, besplatni wi-fi za sve korisnike, televizija, društvene igre, govori Romano Kristić, Upravni odjel za socijalnu zaštitu, zdravstvo i umirovljenike Grada Osijeka.

Osječkim je umirovljenicima na raspolaganju još 14 ovakvih prostora u svim gradskim četvrtima. Dnevni im je boravak važan jer, kažu, tako rasterećuju vlastite obitelji, a zbog dobroga mentalnog zdravlja, dobitak je to i za zdravstveni sustav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!