Na krunidbi kralja Charlesa III. služit će se i poznati iločki traminac

26.04.2023.

20:25

Autor: Melita Homa/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Na krunidbi kralja Charlesa III. služit će se i poznati iločki traminac

Na krunidbi kralja Charlesa III. služit će se i poznati iločki traminac

Foto: Dnevnik / HRT

Poznato je da će se središnja proslava krunidbe kralja Charlesa III. u Hrvatskoj održati u Osijeku, koji je posjetio 2016. Rodni grad njegova šukundjeda od lipnja će s Londonom biti povezan izravnom zračnom linijom četiri puta na tjedan. A na krunidbi će se služiti i poznati iločki traminac.

Na krunidbi kraljice Elizabete II. sada već davne 1953. godine služio se nadaleko poznati iločki traminac. Ista se vrsta vina šalje i na krunidbu Charlesa III., kao dar. Riječ je o berbi iz 2019.

- Pripremamo traminac, izbornu berbu, to je jedan od naših predikatnih traminaca za slanje na krunidbu. To je vrlo ekstraktno, vrlo aromatično vino. Ono ima izraženu aromu, u mirisu cvjetni mirisi. Često ga uspoređujemo s mirisom ruže, u okusu je puno vino, snažno, istaknula je Vesna Štajner, Iločki podrumi.

Snažnu poruku šalje i reportaža ovih dana objavljena u britanskom Daily Telegraphu naslovljena kao "Malo poznata europska regija u kojoj se pravi vino za kraljevu krunidbu".

- Kolegica Jane Foster iz The Daily Telegrapha posjetila nas je netom poslije sajma u Londonu na kojemu smo bili i obišla je Sisačko-moslavačko, Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju, posvetila je najviše vremena životu uz rijeke, dodao je Mislav Pavošević iz TZ Osječko-baranjske županije. 

U kako kaže, tajnovitoj regiji koju svakako treba posjetiti, otkriva prirodne ljepote, vinorodne krajeve, bogatu kulturnu baštinu. No s obzirom na to da Britanci vole sve vezano uz svoju kraljevsku obitelj, dokaz da je šukundjed kralja Charlesa III., Franz von Teck rođeni Osječanin, dodatni je turistički adut upravo za to tržište.

- Prošla godina je bila najbolja turistička godina po broju noćenja u povijesti, a ova godina u prva tri mjeseca je bolja nego prošla, tako da svakako i ovaj članak i ova krunidba što je nama velika čast će doprinijeti još boljim turističkim brojkama, ne bi li ljudi iz svih dijelova Europe došli i uvjerili se koliko je ovdje lijepo i ugodno, poručio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

U Osijeku se sve priprema za proslavu krunidbe. Osječani će tijekom krunidbe moći uživati u čaju i keksima, voziti se kraljevskim tramvajem kojim su se vozili i kralj Charles i kraljica Camilla.

Zanimljiva povijesna priča o povezanosti Osijeka s kraljevom obitelji može samo potaknuti dolazak većeg broja gostiju jer se već sada bilježe pozitivni trendovi vezano uz britansko tržište.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!