Otkrivamo vam recept za tradicionalnu Pitovsku tortu s otoka Hvara
Foto: HTV / HRT
Naša poznata slastičarka Petra Jelenić, u novoj epizodi Slatke kuharice, posjetila je pitoreskno selo Pitve na otoku Hvaru, gdje joj je Anči Marinov otkrila tajnu izrade tradicionalne Pitovske torte – hvarske slastice koja se može nazvati tortom prema definiciji Mire Vučetić, autorice "Zlatne knjige kuharstva".
Naime, prema njenim riječima, torta je samo ona slastica koja je okrugla i bez brašna, a sve ostalo su samo kolači.
Anči je tortu izradila prema autentičnom receptu: sa 15 jaja, mljevenim bademima, koricom naranče i posebnim dodirom – likerom od ruže. Torta se pekla polako, na niskoj temperaturi, kako bi dobila savršenu teksturu i bogat okus.
Gledatelji su dobili detaljne upute kako sami pripremiti ovu deliciju, od miksanja smjese od žumanjaka i bjelanjaka, preko pečenja u pećnici, pa sve do završnog ukrašavanja mljevenim bademima i likerom.
Pitovska torta
Pitovska torta
Foto: HTV / HRT
Sastojci:
Za jedan kalup promjera 28 cm
15 jaja
15 žlica šećera za žumanjke
4 žlice šećera za bjelanjke
Malo soli
1 žlica vanilin šećera
600 g mljevenih badema
Ribana korica 2 naranče
Liker od ruže ili ekstrakt
Mljeveni bademi za ukras
Priprema:
Pripremite kalup za tortu- obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 150°C. Torta se peče na laganoj temperaturi bez ventilatora.
Odvojite jaja. U žumanjke stavite 15 žlica šećera i miksajte dok se smjesa ne utrostruči i postane gusta.
U bjelanjke stavite malo soli i 4 žlice šećera pa miksajte dok bjelanjak se postane čvrst. U bjelanjke sipajte smjesu s žumanjcima pa dodajte koricu naranče i liker od ruže. Počnite miješati pa umiješajte i mljevene bademe.
Smjesu sipajte u kalup i stavite peći. Torta se peče jedan sat- desetak minuta prije kraja pečenja podignite temperaturu pećnice na 170°C.
Tortu ohladite, izvadite iz kalupa. Premažite likerom od ruže i pospite mljevenim bademima.
Uz tradicionalnu Pitovsku tortu, Petra Jelenić predstavila je i novu verziju ove slastice – Pitovsku torticu, koja je nadogradnja klasičnog recepta.
Sastojala se od dacquoise biskvita s mljevenim bademima i koricom limuna, te lagane kreme na bazi soka od naranče, gustina i slatkog vrhnja. Slojevi biskvita i kreme pažljivo su složeni u kalup, a završni dodir donijela je dekoracija od bijele čokolade.
Nova Pitovska tortica
Nova Pitovska tortica
Foto: HTV / HRT
Dacquoise kore od badema:
175 g fino mljevenih badema
30 g brašna
75 g šećera u prahu
Ribana korica 1 limuna
150 g bjelanjaka
60 g šećera
Prstohvat soli
Badem listići po potrebi
Priprema:
Prvo pripremite lim za pečanje obložen papirom I iscrtajte olovkom šablonu. Pomiješajte bademe, šećer u prahu I brašno. Naribajte koricu limuna.
Bjelanjke I šećer kristal izmiksajte u glatki snijeg. Spojite obje smjese pa pomoću slastičarske vrećice otvora širine 1 cm istiskujte smjesu u formu diskova. Pospite badem listićima.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C.
Krema:
250 g soka od naranče
100 g šećera
15 g gustina
5 g želatine u listićima
250 g slatkog vrhnja 35% mliječne masti
Priprema:
Gustin razraditi s malo soka od naranče. Ostatak soka sipati u posudu I početi zagrijavati. Želatinu staviti u hladnu vodu. Naribati koricu naranče.
U kipuću kremu usuti razrađeni gustin, kuhati dok se smjesa ne zgusne. Maknuti s vatre, dodati ocijeđenu želatinu pa umiješati u kuhanu kremu. Kremu staviti hladiti u hladnjak povremeno miješajući. Slatko vrhnje istucite u mekši šlag. Umiješajte u mlaku kremu.
Pripremite kalupe- obložite papirom za pečenje. Na dno kalupa stavite jedan biskvitić. Stavite malo kreme. Poklopite drugim diskom- nastavite dok ne potrošite biskvite I kremu. Stavite u hladnjak da se stisne.
Ukrasite bijelom čokoladom.
Ako ste propustili ovu slatku avanturu, svakako ju pogledajte na našoj multimedijskoj usluzi HRTi ili zavirite u recepte i sami pokušajte pripremiti ove posebne poslastice inspirirane hvarskom tradicijom.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!