Otvoren festival portugisca i festival "Martin je v Zagrebu"

07.11.2021.

07:01

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Otvoren festival portugisca na Bundeku

Otvoren festival portugisca na Bundeku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na zagrebačkom Bundeku otvoren je 21. festival portugisca i 11. festival "Martin je v Zagrebu". Brojna obiteljska gospodarstva i vinari ovog vikenda posjetiteljima nude svoje najbolje i najkvalitetnije proizvode.

Druženje, degustacija i ponuda domaćih proizvoda samo su dio razloga zašto su se proizvođači i posjetitelji okupili na Bundeku. 


- Ovdje smo došli danas najviše zbog portugizca, jer je festival i da bi pokrstili mošt u vino, kaže Franjo Satanišić, vinar.


Krštenje nije moguće bez vinskih biškupa koji su mošt krstili u mlado vino. Na ujedinjenim festivalima svoje proizvode izložili su proizvođači iz Zagreba i Zagrebačke županije, a festivali se ove godine prvi put održavaju na Bundeku umjesto na Trgu bana Josipa Jelačića.


- Time smo ne samo pridonosili poboljšanju kućnoga budžeta i prodaja domaćih proizvoda našim građanima, nego dok smo bili na trgu to je bila i turistička atrakcija i propaganda kroz taj turizam grada, objašnjava Josip Lipar, vinodekan martinskih biskupa zagrebačkog vino dekanata.


Tradicionalno uz mlado vino najbolje, kažu znalci, idu pečeni kesteni


- Upravo to jer ovo je jedna tradicija tu na Bundeku već 11 godina. Mi smo s Plešivice s portugizcima došli, a uvijek uz portugizce nudimo i kestene da se lakše popije čašica, rekao je Željko Gregorić, vinar.


U mladom vinu, pečenim kestenima i domaćim delicijama na zagrebačkom Bundeku možete uživati još danas i sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!