Što je sve potrebno za vrhunski kulen?

05.11.2021.

07:00

Autor: Marin Ćurić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Kvaliteta kulena raste iz godine u godinu
Kvaliteta kulena raste iz godine u godinu
Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kvaliteta kulena, kao prepoznatljivog proizvoda Slavonije, Baranje i Srijema raste iz godine u godinu. Tomu je pridonijelo nekoliko stvari - stalna edukacija proizvođača, razne radionice i ocjenjivanja, ali i sve bolja tehnička opremljenost. Jedna u nizu radionica za proizvođače održana je u Osijeku. Krajnji cilj - predstaviti vrhunski kulen. Za takvo što potrebno je mnogo pažnje, opreza i truda. 

Sve počinje uzgojem dobre svinje. Zatim treba odabrati kvalitetno meso prema određenim parametrima.

- Kao što su prvenstveno PH vrijednost, boja, intramuskularna mast, znači niz je cijeli tih svojstava o kojima možemo pričati, ali ja ću se bazirati na nekoliko i nadam se da ću uspjeti do proizvođača da počnu odabirati zaista vrhunsku sirovinu za ovaj vrhunski proizvod, naglasila je Ivona Djurkin Kušec s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Dobra začinska smjesa, fermentacija, timljenje, zrenje kulena. Svaki korak u proizvodnji mora biti pod budnim okom. Zamke treba izbjeći, a greške u postupku uglavnom su skupe i nepopravljive. Već 21 godinu u Osijeku se organizira ocjenjivanje kvalitete kulena.

Ovo savjetovanje na kojem je govorilo četvero vrhunskih stručnjaka sastavni je dio tog postupka.

- Ima cilj na bilo koji način unaprijediti, odnosno utjecati da se unaprijedi proizvodnja tog kulena. Da se dođe do neke standardizacije, rekao je Igor Mikulić iz Hrvatske gospodarske komore, ŽK Osijek.

A to je već primjetno. Oni koji prate, svjedoče podizanju opće kvalitete ove delicije istoka Hrvatske.

- Ono što se zadnjih godina može primijetili da su kuleni sve ujednačeniji po svojoj kvaliteti, sad vrlo je teško bilo govoriti što je to top kvaliteta ili srednja kvaliteta. Svaki proizvođač radi po nekim svojim navikama, za kupce koje on ima. Ali možemo reći da više nema tako velikih oscilacija, kao što je bilo prije pet, šest, sedam godina, kazao je proizvođač kulena Miodrag Komlenić.

Pred proizvođačima je najintenzivnija sezona proizvodnje kulena. Ova radionica bila je namijenjena i proizvođačima s iskustvom, ali i mladima koji tek ulaze u ovaj zahtjevan posao.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!