U Baranji svi znaju što im je činiti s mesom, pa tako i Dejan!

24.10.2021.

13:01

Autor: Eli Lazarova Sladić/Iva Hren/Odjel Web i multimedija

Dejanove delicije

Dejanove delicije

Foto: Iva Hren / HRT

U Baranji svi znaju što im je činiti s mesom. Vještina koju nauče od malih nogu. Dejan Šarošković je poljoprivrednik i stočar iz Kneževih Vinograda. Provjerili smo zna li sa suhomesnatim delicijama.

- Radim uglavnom domaće baranjske specijalitete - domaći baranjski kulen, slaninu, kobasicu, kulenovu seku, čvarke, mast, švarglu, sve! – kaže nam Šarošković.

Učio je od svog pokojnog djeda. Najbitnije je, kaže, imati dobru pravu domaću sirovinu, prave svinje. Također je jako važna, naglašava, domaća paprika. Tada se može napraviti dobar proizvod, tvrdi.

Dejan se bavi poljoprivredom kod kuće - ratarstvom, obrađuje 45 hektara zemlje. No nije to dovoljna površina zemlje za živjeti samo od ratarstva, kaže. Za zato se bavi još stočarstvom i svinjogojstvom. Radni dan mu traje 18 sati.

- Svinje su najbolje, zrele svinje - otprilike nekih 12 do 15 mjeseci starosti, onda bi bile idealne za preradu, za proizvodnju kulena i kobasica. Zato što svinje kada pređu godinu dana i dostignu tih nekih 15 mjeseci, onda bude zrelo meso, kvalitetno za preradu i proizvodnju – govori nam Dejan.

Što se tiče trikova kod prerade, ima ih, kaže - puno.

- Ja sve važem, i sol i papriku, pa iznenađenja nema. Prije nego što se krene s punjenjem, može se probati jedino ljutina. Je li dovoljno ljuto - i da ne bi bilo preljuto!, kaže.

Kod slanine pak presudna je, kaže, sirovina, kvaliteta svinje. Jer tu, napominje, nema ništa - "samo sol i dim".

Najkvalitetnije meso ide u kulen, sve ostalo može u kobasice. Malo je lakše, kaže, napraviti kobasicu nego kulen jer za kulen treba dosta iskustva, on je nešto kompliciraniji nego obična kobasica.

- Ja imam svoje recepte koje sam pokupio od svog djeda i toga se držim. Nema tu poboljšanja, stari su i ispitani pa ne mogu iznevjeriti.

Do sada je Dejan radio sve to samo za svoju obitelj i rodbinu, ali kako sve više prijatelja pita za njegove proizvode, odlučio je okušati se i u tome. Čeka registraciju, a nakon toga počinje "pravi posao".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!