IT, kozmetika i batati

05.02.2022.

18:00

Autor: Iva Hren/Eli Lazarova Sladić/HRT

IT, kozmetika i batati

IT, kozmetika i batati

Foto: Iva Hren / Odjel web i multimedija

IT-jevac Sven Perec i kozmetičarka Karolina Belančić prije 7 godina su počeli uzgajati batat.

Logičan slijed je, kažu, bio da svu drugu klasu nekako iskoriste ili prerade.

- Probali smo brašno, brašno je preskupo i nismo za to mogli naći tržište i odlučili smo se za tjesteninu. Počeli smo doma probavati, kuhati s razno-raznim brašnima i vidjeli smo da to izgleda dobro, rekao je Sven.

Objasnio je da ideje najviše skupljaju tako da negdje vide što bi se sve moglo umijesiti u brašno.

- Jednostavno se to uzme i proba. Nije garancija da će uspjeti. Mi smo isprobavali čuda, razno-razna brašna, razno-razne kombinacije. Neke stvari smo bacili, neke su uspjele, neke ćemo još dorađivati, neke više nećemo prodavati, dodao je.

Po čemu se tjestenina od batata razlikuje od ostalih tjestenina?


- Tjestenina od batata se razlikuje od ostalih tjestenina po tome što, jedete tjesteninu s 30% povrća, jer je 30% batata u samom tijestu, govori Sven.

Samim time ona je, dodaje, nutritivno puno bogatija nego tjestenina na tržištu.

- Uz to, mi tjesteninu sušimo 12 sati na maksimalno 60°C, kako bi sve nutritivne vrijednosti batata ostale u tijestu, a tjestenina se kuha 4 minute, rekao je.

Oni također mogu garantirati za sve sastojke jer znaju što su točno stavili unutra. Ne podvaljuju, ističe, neke druge stvari poput bijelog brašna od obične pšenice.

- Ljudi koji su kupovali tjesteninu od batata kažu da je lagana, da je laganija, da je putrasta, uglavnom, drugačijeg okusa, rekao je.

- Uvijek vam je drago da vam netko kaže da je dobro i da je zadovoljan s tjesteninom jer, naravno, želite plasirati nešto kvalitetno na tržište, rekla je Karolina. 

Galerija
Tjestenina od batata, Foto: Iva Hren/Odjel web i multimedija
Proizvode 4 vrste tjestenine u raznim bojama, Foto: Iva Hren/Odjel web i multimedijaKarolina Belančić, Foto: Iva Hren/Odjel web i multimedijaSven Perec, Foto: Iva Hren/Odjel web i multimedijaDok se tjestenina radi, Sven mora biti cijelo vrijeme uz stroj, Foto: Iva Hren/Odjel web i multimedija

Na svom OPG-u proizvode 4 vrste tjestenine u raznim bojama, raznih okusa. Rade ju isključivo od durum krupice.

- Dodajemo narančasti ili ljubičasti batat, sušeni špinat, sušenu rajčicu, sušene gljive, probali smo i crnilo sipe i ljutu papriku. Došlo nam je i brašno od bučinih koštica, pa ćemo i to probati, rekao je Sven.

Uz Svena i Karolinu, oko uzgoja, presadnica, skladištenja, pakiranja i distribucije, sudjeluju i njegovi majka i brat. Budući da su oboje zaposleni, tjesteninu rade uglavnom vikendom kada imaju više vremena.

- Ako radim ujutro, odradim svoju smjenu u salonu. Radim do 3 ili do 4, idemo u Ravneš. Ako je sadnja batata, sadimo, dokle god se vidi, to obično bude u ljetnom periodu, govori Karolina.

Kada krene proizvodnja tjestenine, prve dvije police se izdvajaju jer nije dovoljno "lijepa" za prodaju. Tu tjesteninu doniraju Domu za starije i nemoćne tu u Šandrovcu, kažu da ju je šteta baciti.

- Oni su zadovoljni, dobiju dobru tjesteninu, dobiju ju zabadava, a mi smo sretni jer nismo bacili, rekao je Sven.

Tjestenina od batata je vrlo popularna i među bjelovarskim osnovnoškolcima, gdje je redovito na meniju. Djeca neće jesti batat, a ovako ga jedu u tijestu.

Dok se tjestenina radi, mora biti cijelo vrijeme uz stroj, nema vremena ni za popiti kavu jer mora cijelo vrijeme paziti na stroj.

- Mora se stalno miješati nove smjese, razmahivati tjesteninu po polici i stavljati nove police, gledati da se ne promijeni struktura zamijese unutra, pa da ne ide duža ili kraća tjestenina. Znači, mora se regulirati brzina, brzina noža, mora se paziti na stroj stalno, opisao je Sven. 

Otkud ideja za sadnju batata i proizvodnju tjestenine od njega? 

Karolina je došla na ideju da posade batat, ali ne na veliko, kako je Sven zamislio.

- Razmišljao je i sve je iskalkulirao, nakon čega me pitao što mislim o tome da posadimo malo više batata. I ja sam se složila, govori Karolina.

- Pa kod batata je ustvari, prevagnula računica, matematika je tu jasna stvar, tu sam izračunao da bi se dalo zaraditi neki novac i počeli smo se baviti time. Imali smo neke određene preduvjete poput zemlje i biostrojeva i jednostavno smo odlučili probati, rekao je Sven. 

Galerija
Tjestenina u raznim bojama, raznih okusa, Foto: Iva Hren/Odjel web i multimedija
Proizvodnja tjestenine od batata, Foto: Iva Hren/Odjel web i multimedijaTjestenina od batata, Foto: Iva Hren/Odjel web i multimedijaTjestenina od batata, Foto: Iva Hren/Odjel web i multimedija

Proizvodnja batata nakon redovnog posla 

Nakon redovnog posla, nije lako baviti se proizvodnjom batata i tjestenine, no to ih, kažu, ne obeshrabruje.

- Nakon programiranja, rad u polju jednostavno dobro dođe, kao nekakav ispušni ventil, rekao je.

- Lijepo je sve to, vani smo, na zraku smo, volimo prirodu i jedan i drugi, tako da nam je to zapravo nekakva vrsta opuštanja, rekla je Karolina.

Počeci su bili zanimljivi 

- Bilo je prvi put zanimljivo, kada smo sve se odlučili za presadnice, kada smo napravili klijalište, postavili batate, onda smo dolazili svaki dan gledati da li je koji gomolj pustio klicu i ono, kad je pustio, to je bilo opće veselje, dodala je.

Planova imaju 

- Plan je da se, kada nađemo dobro tržište za tjesteninu, zaposle dvije osobe koje bi radile stalno tu tjesteninu, jer uz redovan posao, svaki dan se ne bi to stizalo raditi. Danas-sutra, možda tjestenina, ne znam. Sad programiranje donosi relativno dobra primanja, tjestenina za sad još ne toliko, ali u budućnosti ćemo vidjeti, zaključuje Sven.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!