Ozren Grabarić: U glumi sam se našao, tu sam prodisao

13.01.2023.

13:59

Autor: Iva Hren/Matko M. Švarc

Ozren Grabarić

Ozren Grabarić

Foto: Matko M. Švarc / Odjel web i multimedija/HRT

Ozren Grabarić tumači glavnu ulogu u novoj HRT-ovoj humorističnoj seriji "Oblak u službi zakona". Razgovarali smo s njim o profesorskom poslu, kazalištu i serijama, počecima glume i životu u Barceloni.

Uz to što je glumac, Grabarić je i profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Studentima prve godine predaje scenski govor, što mu je iznimno uzbudljivo jer voli raditi s mladim glumcima i obožava pedagoški aspekt.

- Otkada sam se time počeo baviti, mislim da je to počelo formirati i moju glumu, na neki način sam se počeo razvijati kao glumac u nekom drugom smjeru. Mogu reći da mi je to jako pomoglo, rekao je.

Dodaje kako nije jedan od profesora koji govore da su mlade generacije neobrazovanije i da im fali opće kulture.

- Ja mislim samo da oni nose nekakvu drugačijost, nešto novo sa sobom. To je zadano vremenom u kojem žive, obrazovnim sustavom koji prolaze tu s nama na Akademiji. Mislim da to treba uzeti u obzir i onda s time nekako raditi i to razvijati, ne nužno reći da to ne valja. Mene zanima upravo kako oni vide stvari, što je njima zanimljivo. Zanimljivo mi je da mi argumentiraju zašto im je nešto zanimljivo. U toj više dijaloškoj formi predavanja i ja naučim jako puno lijepih stvari od tih mladih generacija. To me izuzetno ispunjava, rekao je.

Grabarić je pet godina živio u Barceloni, od svoje 13. do 18. godine.

- Od tada, kada sam se 1998. vratio, više se nisam vraćao u Barcelonu. To me čeka, ta Barcelona me čeka negdje. Nadam se da ću joj se vratiti. Uvijek mi je bilo glupo vratiti joj se na 2, 3 dana, turistički. Nekako sam se htio vratiti da uzmem neki period, da mogu malo proći. Nije pitanje drugog grada pitanje fotografiranja zgrada, fasada odlazaka u pojedini muzej ili vidjeti što je Gaudi sve radio, nego je pitanje života, kako ljudi tamo žive. Meni je to interesantno, a za to čovjek treba uzeti vrijeme. Sigurno se sada Barcelona promijenila u odnosu na vrijeme kada sam ondje živio, jako se puno stvari promijenilo. To bi mi bilo zanimljivo vidjeti što se s tim gradom dogodilo, rekao je.

Prije nego što je otišao u Barcelonu nekoliko mjeseci bio je u dramskoj grupi u Centru mladih Ribnjak kod Ksenije Rožman. Tada je napravio svoje prve kazališne korake.

- Zapravo me mama pogurala da idem tamo na tu dramsku grupu jer se bojala da ću biti socijalni autist, bio sam jako zatvoren, sramežljiv, nisam mogao komunicirati s nepoznatim ljudima, do granice koja je zabrinjavala moju mamu, tako da me ona pogurala u dramsku grupu kako bih se kroz to oslobodio. Kada sam otišao u Barcelonu, onda sam se još više zatvorio u sebe, a kada sam se vratio, počeo sam tražiti te neke korijene. Kada sam došao na prijamni, nekako sam se konačno našao i tu sam prodisao. Zapravo me ta kazalište nekako otvorilo i kao čovjeka i pomoglo mi da se počnem susretati sa svijetom na drugačiji način, ističe.

Kada bih trebao birati između kazališta i serija, Grabarić kaže da u kazalištu ima najveći "trening". No u posljednje dvije godine  počeo je puno snimati i, kaže, počelo je rasti uzbuđenje prema serijama i filmovima. Iako mu je to još uvijek jedan malo nepoznatiji teren, više se u kazalištu osjeća kao kod kuće.


- Ovo me sada počelo intrigirati, počeo sam tu malo otvarati ta vrata i istraživati što je to. Zanimljivo mi je otvoriti sve te aspekte jer mislim da su mi važni i zbog mog pedagoškog rada sa studentima. Mislim da čovjek koji predaje mora proći te neke stvari da bi zaista znao i usavršio ono u čemu govori i što predaje, zaključuje.

Seriju "Oblak u službi zakona" možete pratiti ponedjeljkom i utorkom na HRT1 u 21.15, a propuštene epizode možete gledati na platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!