Životinjska farma na SOS način

05.11.2021.

17:53

Autor: Iva Hren/Eli Lazarova Sladić/Odjel web i multimedija

Farmica

Farmica

Foto: Farmica/Eli Lazarova Sladić / Odjel web i multimedija

Farmica pokraj Našica jedno je rijetkih mjesta koje spašava baš sve životinje. Nastala je okupljanjem volontera koji su spašavali napuštene pse. Malo-pomalo, uz pomoć građana i donatora, otkupljuju susjedna zemljišta i šire se. Žele da Farmica postane samoodrživa.

Na Farmici pokraj Našica svaka životinja ima svoju priču kako je ondje dospjela. Samim time što su završili na Farmici, imaju priliku za sretan ostatak života. Psi i mačke čekaju udomljenje, no magarac Miško, Vijetnamka Matilda, jarac Hopi, krava Šarava i vol Borna ondje će provesti ostatak života.

- Udomljavamo samo pse i mačke, a domaće životinje žive kao naši članovi obitelji do kraja života, jer smo se i mi već pomalo i vezali i napravili smo im stanište, tako da s njima nema nikakvih problema, a najčešće bi ljudi ih koristili dalje za prehranu i za iskorištavanje, rekla je Matea Kilibarda s Farmice.

Nakon potresa kod Petrinje, jednom starijem muškarcu se urušila štala. Teška srca prodao je kravu Šaravu i tri praščiča jer ih više nije imao gdje držati. Nakon 3 mjeseca Šarava se otelila, a Farmica postala bogatija za mladog vola Bornu.

- Šarava je trenutno odvojena trenutno od Borne zato što je još premlad, pa još uvijek hoće sisati. Ona je još u starom stambenom prostoru, dodala je Kilibarda.

Invalidni jarac Hopi živio je na prostoru metar s metar. Kosti su mu krivo srasle, zbog čega je na Farmici dobio proteze kako bi mogao hodati.

- Zglob mu je krivo izrastao zbog prevelikog opterećenja i on više nije u mogućnosti hodati normalno. Kupili smo mu protezu da se može lakše kretati, malo smo ga odvojili od ostalih koza i sada uživa, objasnila je.

Magarac Miško je došao s farme pokraj Velike Gorice. Trebao je završiti u kobasicama.

- Ostao je nešto manjeg rasta i posljedica toga bila je njegova agresivnost prema drugim magarcima, inače je korišten za rasplod i eto, bila je jedna peticija, jedna udruga se javila da bi spasili tog magarca, nisu imali gdje fizički s njim, a mi smo taman kupili ovo zemljište, tako da je on prva naša domaća životinja, naša maskota. Kastriran je i puno je mirniji otkad smo ga kastrirali, razina hormona je pala i on je puno bolji, dok smo na početku imali borbe.

Galerija
Farmica pokraj Našica, Foto: Eli Lazarova Sladić/Odjel web i multimedija
Vol Borna, Foto: Eli Lazarova Sladić/Odjel web i multimedijaMatilda je trebala biti kućni ljubimac, Foto: Eli Lazarova Sladić/Odjel web i multimedijaMiško je trebao završiti u kobasicama, Foto: Eli Lazarova Sladić/Odjel web i multimedijaSvinjice iz okolice Petrinje, Foto: Eli Lazarova Sladić/Odjel web i multimedija

Rocky je konj koji je došao iz okolice Đakova. Farmica ga je otkupila od jednog Roma koji ga je mijenjao za pse. Na Facebooku su objavili da skupljaju novce i u 2 sata su prikupili 2.000 kn.

- Sredili smo ga, ali i dalje je zločest. To je dominantna životinja, treba mu malo stege, a mi smo dosta blagi, objasnila je Kilibara.

Matilda je Vijetnamska svinja. Trebala je biti kućni ljubimac, ali je malo previše narasla i vlasnici ju više nisu mogli držati u stanu.

- Htjeli smo ju spariti s naša dva muška Vijetnamca, ali nije išlo, nisu ju prihvatili jer inače svinjice koje nisu odrasle zajedno, jako teško prihvaćaju novu svinju i znaju biti vrlo agresivni oko hrane i svog staništa, dodala je.

Posve je jasno da se sve životinje preporode kada dođu ovdje.

- Imamo i kokoši koje su iz industrijskog, iz industrijske proizvodnje, one nisu znale ni hodati normalno, nisu imale uopće perje na sebi i onako su hodale u krug i kada bi ih mi puštali, one su samo povećavale iz dana u dan svoj krug i onda su naučile hodati normalno, ravno i to, tako da je to meni jedna od najvećih promjena ovdje na životinji, što se tiče kokoši. Da, one su bile baš u groznom stanju.

Farmica je jedno od rijetkih mjesta koje spašava baš sve životinje. Nastala je okupljanjem volontera koji su spašavali napuštene pse. Malo-pomalo, uz pomoć građana i donatora, otkupljuju susjedna zemljišta i šire se. Želja je da Farmica postane samoodrživa. Na ovoj životinjskoj farmi su baš sve životinje podjednako jednake.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!