Kiara primljena na liječenje, odlazi u Ameriku!

13.12.2021.

13:23

Autor: Eli Lazarova Sladić/Odjel Web i multimedija/HRT

Kiara treba pomoć

Kiara treba pomoć

Foto: Tomislav Dmejhal / HRT

Djevojčica Kiara Goršić iz Šibenika koja boluje od zloćudnog tumora odlazi u San Francisco. Uspjeli smo!, rekla je Kiarina majka nakon što je to večeras dogovoreno na videokonferenciji s ekipom iz klinike. Kiara je, dodaje majka, prvo dijete iz Hrvatske koje će primiti. Za dva dana će, ističe doznati sve detalje oko odlaska i konačne cijene liječenja. Riječ je o dva do pet milijuna dolara, no za dva dana iznos će biti jasnije definiran. Hrvatska javnost ponovno je pokazala veliko srce, stala na Kiarinu stranu i nesebično pomaže. Do sada je prikupljeno 18 milijuna kuna, a uskoro će se znati je li to dovoljno. 

Nakon što je Odjel weba i multimedije HRT-a na portalu i društvenim mrežama objavio njihovu priču, prikupili su oko 2,2 milijuna kuna, samo u nedjelju na 060 zabilježena su 56.303 poziva! Loša je vijest da se taj broj gasi 14. prosinca. 

Kiara ima zloćudni tumor na mozgu gradusa IV, najagresivniji od svih vrsta. Nakon teške operacije koju je prošla, za nju lijeka više nema, jedino radioterapija. Cijeli tumor ne može se odstraniti jer je uz samo moždano deblo, gdje je spoj živčanog sustava cijelog tijela i nemoguće je zadirati u to.

Najnoviji Kiarini nalazi obećavaju.

- MR je pokazao pseudoprogresiju (povećanje tumora), ali to je bilo očekivano, kaže Kiarina mama Matea Goršić i dodaje da je mnogo važnije što nema metastaza i proširenja pa su na taj način ispunili uvjete za prijam u kliniku u San Franciscu.

Galerija
Kiara treba pomoć, Foto: Tomislav Dmejhal/HRT
Kiara treba pomoć, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTValentino Goršić, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTKiara Goršić, Foto: HRT/HRT

Na kliničkoj studiji u San Franciscu provodi se ONC oralna kemoterapija koja se do sada u nekoliko slučajeva pokazala kao dosta uspješna, stabilizira i usporava rast tumora na određeno vrijeme.

- ONC daje obećavajuće rezultate i daje barem šansu za borbu – naglašava mama Matea.

Kako nisu bili upoznati sa zdravstvenim sustavom u SAD-u te nisu imali nikoga u San Franciscu, Kiarini su roditelji zamolili za pomoć Hrvate koji žive u toj državi.

- U San Franciscu, nažalost, nemamo nikoga i ne znamo što očekivati od Amerike i znam po tatama i mamama koji su bili u Americi, jednostavno tamo je neki drugačiji sistem, tamo treba biti dosta oprezan sa svime, upućeni smo da isti lijek u jednoj ljekarni ne košta jednako kao u drugoj ljekarni, da treba paziti i s kojim se taksijem voziš, tako da ako netko možda živi u toj državi, ne mora baš u tom gradu, da nam izađe u susret i javi nam se bilo e-mailom, bilo mobitelom, da nas uputi kako funkcionira taj sustav – zamolio je Kiarin tata Valentino Goršić.

Radosna je vijest da su nakon objave našeg priloga dobili mnogo poziva naših sunarodnjaka koji su im ponudili pomoć pa je sada taj problem riješen.

Svaki petak roditelji objavljuju na svojoj stranici na Facebooku “Kiara želi život” stanje svih računa. Tu je račun Crvenog križa, telefonski broj 060, Kiarin račun, račun GoGetFunding aplikacije i račun mame Matee.

Korak po korak, borba ove hrabre djevojčice se nastavlja. Pratit ćemo je i podupirati i dalje kako bi mogla iz nje izaći kao pobjednik! Jer, kao i svako drugo dijete, zaslužuje živjeti!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!