Instagram baka Olga

20.12.2021.

17:46

Autor: Eli Lazarova Sladić/Tomislav Dmejhal/Odjel Web i multimedija

Olga Prica

Olga Prica

Foto: Tomislav Dmejhal / HRT

Olga Prica živi u Ličkom Petrovu Selu. Na prvi je pogled sasvim obična lička baka, ali ne i kad je upoznate.

Zima je u Lici, kaže, surova, ali rođena je u Lici, na to je navikla, glavno da ima drva, da je toplo, da se ima što pojesti i onda je sve u redu. A nećete vjerovati, ali ova simpatična baka svoje zimske dane krati društvenim mrežama.

- Imam taj, kako kažu, moderni telefon pa služim se Instagramom, Facebookom, YouTubeom... Najviše volim ići na YouTube, ali mi se nešto pokvario, ne znam što ću. Inače sve gledam, i te obavijesti, i sve. Više volim gledati neke emisije na tom telefonu nego na televiziji. Na televiziji me jako nerviraju te reklame. Pa zaboraviš što je bilo dok oni završe s tim reklamama - žali se.

Baki Olgi dosadno ne može biti. Svladala je nove tehnologije i uživa u svemu što joj nude. Bez problema pronađe glazbu koja joj se sviđa.

- Naprimjer, od Miše Kovača i od Tereze i od Gabi, od Josipe Lisac i tako. Te stare. A ove nove, to je katastrofa, to mi babe nit' možemo pohvatati, nit' poslušati, ništa. Više pričaju neg' što pjevaju – kaže.

Osim toga, baka Olga redovito kupuje preko interneta.

- Ma ima svašta, posteljina, evo ti nadmadraci Dormeo, ti ulošci, jastuke sam uzimala preko interneta pa sam uzela prije dva mjeseca kutnu garnituru i još neku vitrinu. Sve mi tu piše, „pritisnite tu“ i „ubacite u košaricu“ i dobro je. I onda stigne lijepo na kućnu adresu bez problema. Kod nas, kad bismo za namještaj išli, trebala bih ići u Gospić, Otočac ili preko u Bosnu, u Bihać, ali onda je carina problem. Tako da se moramo ovako snalaziti - objašnjava.

Na Facebooku redovito čita sve što njezini prijatelji objavljuju. Obavezno stavi „like” te čestita rođendane, svadbe, krstitke...

- Na Instagramu unuci moji stave svašta nešto pa pogledam – otkriva.

Unuci su joj daleko - ima ih u Australiji, ima i u Srbiji.

- Čovjek kad je sam pa pogleda, odmah mu je nekako drugačije. Nego baš kad ništa ne radiš… Djeca su otišla, evo i sad sam ostala sama, muž umro i sad sam tu. I sad je najgore, em si star, em si sam, em nema naroda baš i tako da je baš gadna ta starost. Još ako si imalo zdrav, dobro je, ali da si bolestan, to je katastrofa – kaže.

Korona nije zaobišla baku Olgu, ali nije joj se dala.

- Pa ja nisam imala neke velike probleme… možda zato što sam cijepljena, nisam imala neke velike probleme, samo sam kašljala mnogo. Temperaturu nisam imala, kada sam otišla prvi put slikati pluća i to, rekli su mi da su mi pluća sasvim u redu i da dođem za sedam dana na kontrolu. Kad sam otišla za sedam dana, doktorica kaže: imate upalu pluća. Pa rekoh: otkud sad, rekli ste prije sedam dana… pa, gospođo, mogli ste, veli, za sedam dana umrijeti. Pa mogla sam, rekoh, ima i toga. I tako. Ali nisam nikada imala temperaturu – ni u doba korone, ni kod upale pluća, uopće nisam imala temperaturu. Eto, samo što sam kašljala. Nisam ni znala da imam koronu. Da nije susjed dobio, ne bih ja išla na kontrolu. I prošlo bi tako valjda, da.

Na Facebooku je možete naći kao Olga Prica, ali vezano za svoje ime ima zanimljivu priču.

- Ja imam 2-3 imena. U dokumentima je Anka, a svi me znaju, malo tko tu zna da sam ja Anka, svi me zovu Olga. Tako su moji htjeli, da budem Olga i tako su me zazvali i ostala sam, a matičar me zapisao Anka. Jer je to od pokojnog oca majka, ime joj je bilo Anka pa je on zapisao Anka. A pop kad me krstio, dao mi je ime Dara. Tako da nigdje jedno s jednim ne paše. Ne znam što su radili sa mnom dok sam bila mala – smije se.

A i prezimena su u tom kraju zanimljiva. Baka Olgino rođeno prezime je Nakarada, blizu nje u selu žive Kuge, Pavloviće, Zaklani, Nedoklani...

Svašta ima i u svakodnevnom životu, ali ova vesela i moderna baka pozorno bira kako će ispuniti svoje dane.

- Politiku ne mogu smisliti, politika me uopće ne interesira, nervira me. Jer svi lažu, svi lažu i svi svašta obećaju, a na kraju ništa, sve je isto, ko u ovim našim serijama što gledamo – sve su na isti kalup i sve isto završavaju i samo nas zavaravaju, ništa od tog nema.

I zato u svom toplom domu uz glazbu, recepte i sve što nude novi mediji baka Olga strpljivo čeka kraj zime.

- Doći će proljeće i onda opet u vrt, motika, sijati, kopati i tako u krug uvijek – mudro zaključuje baka Olga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!