Veliki dečki se igraju autićima

01.11.2021.

07:07

Autor: Iva Hren/Eli Lazarova Sladić/Odjel web i multimedija

Kolekcija autića

Kolekcija autića

Foto: Eli Lazarova Sladić / Odjel web i multimedija

Osječki klub kolekcionara "Autići" okuplja kolekcionare modela svih vrsta motornih vozila. Svaki kolekcionar ima svoju personaliziranu kolekciju prema karakteristikama koje mu se sviđaju, a cijena autića može doseći nekoliko tisuća eura.

Klub organizira izložbe i međunarodna druženja, objašnjava Ivan Balat, dopredsjednik kluba.

- Na druženja donesemo autiće, često se čuje: "Što ja to nisam kupio prije tebe?", dodaje.

Svaka kolekcija je personalizirana, odnosno, svatko skuplja određenu vrstu i veličinu autića. Svaki kolekcionar sam odlučuje koju će veličinu autića skupljati.

- Ja svoj najdraži autić imam u svim veličinama, objašnjava kolekcionar Kristijan Kro. 

Dodaje da je razlika u veličini i skupoći, ali i da nema 
svih autića u svim veličinama. 

Gdje nabavljaju autiće? 

U početku autiće nabavljaju po raznim dućanima, dok sve ne pokupuju.

- Kada onda već malo napredujete, kad je pokupujete sve, primorani ste preko društvenih mreža ili preko stranica koje su baš specijalizirane za prodaju autića, dodaje Balat.

Kaže i da je problem kupiti nove modele. Autiće najčešće nabavaljaju na međunarodnim druženjima, često netko rasprodaje privatne kolekcije, a nekima dosade modeli koje imaju.

Naglasio je da bi u Klubu voljeli imati oba automobila Mate Rimca - i Concept One i Neveru.

- Postoje modeli, ali nam je financijski problem doći do toga. Imamo puno izložbi, puno međunarodnih druženja i vjerujemo kako bi jako lijepo izgledalo kada bi imali od hrvatskog proizvođača automobila modele, kazao je.

Kako uopće posložiti sve te autiće? 

Kro ima regal koji je u potpunosti prilagođen autićima.

- Na jednoj polici su Lamborghiniji, pa Ferrari, ovdje su recimo, svi obični. Kabrioleti su okrenuti naopačke da se vidi unutrašnjost, objasnio je.

Cijene autića mogu se kretati do nekoliko tisuća eura jer izgledaju vrlo realno - kada ih vidite na fotografijama, mislite da je riječ o pravom automobilu.

- Cijena ovisi o limitiranim edicijama, boji modela, primjerice Ferrariji imaju neke modele u posebnoj boji i njegova cijena raste jer su to male serije, rekao je Balat. 

Ljubav prema autićima od malena 

Ivan autiće voli i skuplja od rođenja. Otac mu je bio vatrogasac i s natjecanja mu je donosio vatrogasne autiće. Skupljao ih je i s vremenom kolekciju proširio i na ostale autiće.

- Vatrogasnih imam oko 800 komada, a za ostale ne znam broj. Nikada ih nisam prebrojavao, rekao je.

Za najskuplji autić je izdvojio 220 €.

- To je za Mercedes 190 E, to je limitirana serija, tako da njemu svake godine sve više i više raste cijena jer kako sama stvar ide - raste potražnja, a nema ponude, tako onda i cijena raste. Tako je kod njega, ali i kod dosta naših modela koje posjedujemo u kolekciji. Što prije kupite, to će vam biti jeftinije, je l', što dalje, to je sve skuplje i sve teže za naći, rekao je. 

Kako prevoze sve te autiće kada idu na međunarodne izložbe?

Često idu na međunarodne izložbe, govori Ivan naglašavajući probleme prilikom prelaska granice.

- Vi morate imati posebne obrasce u kojima se moraju upisati svaki model, iznosi, sve to morate donijeti na carinu da carina to pregleda, potom, kada izlazite van, opet carina mora sve pregledavati, tako da, u pravilu, izvan države ići je malo problematično, što se tiče tih izložbi. Nije da izbjegavamo ići na izložbu izvan države, ali ako možemo, radije nećemo baš iz tih razloga papirnatih i sve malo je teže to sve odraditi, rekao je. 

Najveći problem kolekcionara autića 

- Najveći problem je kod nekih nas kolekcionara kada kažu "Danas-sutra kad se bude rasprodavala kolekcija ili nešto, žene ne prodaju po cijeni po kojoj smo im rekli da smo kupili". Tako da u pravilu, to je velika investicija, govori Balat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!