Okus - fantazija, recept - tajna

30.09.2021.

18:04

Autor: Eli Lazarova Sladić/Iva Hren/Odjel Web i multimedija

Trogirski rafioli

Trogirski rafioli

Foto: Iva Hren / HRT

Ivan Karara vlasnik je slastičarne u Trogiru. U njegovoj se obitelji recept za rafiole čuva preko 100 godina. Ništa se, kaže, nije mijenjao, na isti se način rade i danas.

Galerija
U okusu je tajna, Foto: Iva Hren/HRT
Marina ih radi svaki dan, Foto: Iva Hren/HRTNapraviti ih nije jednostavno, Foto: Iva Hren/HRTTuristi ih rado kušaju, Foto: Iva Hren/HRTSlastičarnica Đovani, Foto: Iva Hren/HRTTrogirski rafioli, Foto: Iva Hren/HRT

- Mi smo već 90-ih imali stalnu ponudu rafiole pa smo ih nekad i prekinuli, jer su bila i teška vremena, to je dosta zahtjevan kolač koji treba puno vremena, truda, rada, snage jer je dosta težak za napraviti - kaže Ivan.

A legenda kaže da je u znamenitoj trogirskoj kuli Kamerlengo bila zatočena djevojka prezimena Rafioli koja je, čekajući da je dragi oslobodi, pekla slasne kolače. Trogirski je plemić oslobodio djevojku pa je odveo u svoje dvore, gdje mu je do kraja života pekla rafiole.

- Mi smo tu na vrhunskoj lokaciji i tu je velik protok turista, krenuli smo na ove tradicionalne stvari, naš proizvod br. 1 je sladoled, onda idu kolači, rafioli, torte i tako dalje. Ipak je to trogirski autohtoni proizvod i svaki turist koji dođe, želi kušati rafiol - dodaje Ivan.

Nisu to obični kolači, rade se s neopisivim ponosom i emocijama! Pokušali smo saznati kako, ali dobili smo samo upute.

- Mi vam možemo kazati samo detalje, ali ništa u grame i kilograme - smije se slastičarka Marina Ćudina.

To je pripremila unaprijed jer, kaže, treba barem dva sata odstajati. U tijestu ima brašna, malo margarina, mlijeka, žumanjci i mast. Nakon toga kreće prava borba s tijestom, no Marina, vidi se, zna što radi. Priprema ih svaki dan.

Inače, rafiol je nastao davno kada stanovnicima Dalmacije nisu bile dostupne mnoge namirnice. Stoga su sastav svih kolača činile lokalno dostupne namirnice. Upravo zbog toga na cijeni je vještina onog tko je kolač pripremao. Dobiti tijesto koje se lako razvlači nije lako, ali još veći izazov je napraviti dobar nadjev.

Punjene ili kako mještani kažu paštela, sastoji se od mendula, likera, bjelanjka, soka od naranče, čokolade...

U trogirskom rafiolu tijesto je vrlo tanko, a punjenje bogato. Zbog toga se rafiol peče kratko i tijesto treba ostati blijedo. Kod presavijanja u kolač ne smije ući zrak kako se ne bi tijekom pečenja napuhnuo. Peku se od 8 do 10 minuta na 145 Celzijevih stupnjeva. A kad se ohlade, stavljaju se u šećer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!