Park prirode Biokovo obišli ocjenjivači UNESCO-a

17.09.2021.

17:00

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Park prirode Biokovo na putu na postane geopark

Park prirode Biokovo na putu na postane geopark

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Završen je posjet ocjenjivača UNESCO-a u Parku prirode Biokovo i Imotskoj krajini. Svi se nadaju kako je baš to područje budućeg UNESCO-ovog geoparka.

- Nakon nekolika dana boravka UNESCO-vih ocjenjivača, održana je i završna konferencija za novinare u vjetrovitoj Makarskoj. Slavo Jakša, ravnatelj Parka prirode Biokovo, jedan je od ljudi koji cijelo vrijeme sudjeluju u velikom projektu proglašenja Geoparka Biokovo - Imotska jezera, izjavio je novinar Ivica Đuzel za Regionalni dnevnik HTV-a.

Đuzel je rekao kako je dojam nakon završetka ocjenjivanja pozitivan, i kako se svi nadaju da ćemo dobiti treći hrvatski geopark.

- Ova zadnja četiri dana koja smo proveli s našim evaluatorima mislim da su završila iznimno uspješno, vidjet ćemo u travnju, ja se nadam da će to biti po nas sretno, i da će nam to biti najbolja nagrada za 40. rođendan Parka prirode Biokovo, rekao je Slavo Jakša, ravnatelj Parka prirode Biokovo.

Na pitanje jesu li učinili maksimum kako bi impresionirali ocjenjivače, Jakša kaže kako su se zbilja potrudili, i ne samo oni u Parku prirode Biokovo već i kolege u imotskoj krajini kako bi u nekoliko dana dočarali svu ljepotu tamošnjeg kraja, i vjeruje da su uspjeli.

- Sad je završila ova terenska evaluacija, sada to ide na vijeće UNESCO-a, a u ožujku i travnju nas čeka rezultat, nadamo se pozitivan, najavio je ravnatelj Parka prirode Biokovo.

- Mislim da ne treba puno pričati što UNESCO u svijetu znači, posebice što znači nositi brend UNESCO-a, to je svima jasno ako pogledamo naš Dubrovnik, Plitvice, Trogir. U Hrvatskoj, a i u svijetu to će imati po nas mnoštvo benefita, što u privlačenju posjetitelja, a što i po lokalnu zajednicu, objasnio je.

Jakša je izvijestio kako je Skywalk, staklena atrakcija na Biokovu, do sada imala preko 150 tisuća posjetitelja, a za posjetitelje je otvorena do studenog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!