21:31 / 28.03.2021.

Autor: Sandra Lacković/Dnevnik/B.A./HRT

Pelješke uskrsne golubice - običaj koji se održao do danas

Pelješke uskrsne golubice

Pelješke uskrsne golubice

Foto: Dnevnik / HRT

Na blagdan Cvjetnice, i u dubrovačkom kraju na blagoslov se nose maslinove grančice i pletene palmice. Naša ekipa bila je na Pelješcu, gdje se održala tradicija izrade golubica na maslini. 

Posebne su maslinove grančice koje u Putnikovićima na Cvjetnicu nose u crkvu na blagoslov. Ukrašene su golubicama. Običaj izrade golubica od srčike divlje smokve održao se na Pelješcu do danas. 


- Golubice se prave od tri dijela sredine divlje smokve. Jedan dio ide za tijelo, drugi za krila, a treći za nogice, sve skupa vežemo jednom tankom žičicom, objašnjava Lidija Lahalo, koja ih je ove godine napravila gotovo 400.


Spretno pletu i stare ruke i mali prstići. Vještinu prenose na djecu kako bi običaj ostao očuvan. Slojevitu simboliku golubice, poruke mira, ljubavi i nade šalju i u druge krajeve županije.

- Imamo ovdje obitelji koje izrađuju golubice i šalju ih svojim obiteljima dalje. Bitno je da se s tim golubicama šalje poruka mira, ističe Valentina Vitković.


U kraju u kojemu se živi od loze i masline posebna pozornost posvećuje se baštini. 


- U nekim dijelovima našega mjesta ta se maslinova grančica nosi po blagoslovu upravo u te maslinike iz kojih je ubrana ova grančica. Na takav način se zapravo blagoslivlja maslinik, da bude bolji urod, da bude dobra godina, da bude puno ulja, objašnjava Valentina.


Nisu zaboravili ni Petrinju - i onamo su poslali maslinove grančice. Simbolika maslinika i Maslinske gore trajno je obilježje naših običaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!