Pensa - originalni suvenir riječkog zlatara

05.12.2022.

13:31

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Dnevnik/HRT/IMS

Pensa - originalni suvenir riječkog zlatara

Pensa - originalni suvenir riječkog zlatara

Foto: HTV / HRT

Motiv hrvatske povijesne baštine, umjetnost i sredstvo za pisanje. Sve je to sažeto u uratku poznatoga hrvatskoga jazz glazbenika Tončija Grabušića koji svira s najvećim hrvatskim zvijezdama, nerijetko i onima s međunarodne scene. No, evo priče o Grabušiću - riječkom zlataru i PENSI- hrvatskome suveniru sa zanimljivom pričom.


Instrument za pisanje. Tako možemo opisati Pensu: nalivpero i kemijska novi su luksuzni umjetnički uradak poznatoga riječkoga glazbenika i zlatara Tončija Grabušića.

- Pen je olovka, pensa je stara hrvatska mjerna jedinica za mjeru, značila je broj 40, pensaur je bio prvi hrvatski zlatnik koji se kovao u banskoj kovnici u Zagrebu, još je pensa značila dača, porez kralju, objašnjava Tonči Grabušić, zlatar i glazbenik.

Jedan od najboljih hrvatskih bubnjara, za svoj prvi uradak - pisaći pribor Torpedo - osvojio je brončanu medalju u Berlinu na sajmu inovacija. Bila je tu i škrinjica darovana papi Ivanu Pavlu II. te popularan kvarnerski suvenir žličica s morčićem.

- Mislite da je olovka jednostavna stvar. Međutim to zadire u segment satova, to su nevjerojatne precizne tolerance minimalne u tehničkom smislu, kaže Grabušić.

Nalivpero i kemijsku, Grabušić je izradio s prijateljima, braćom Balen i Vladom Valićem, od vrhunskih materijala te poštujući pritom visoke svjetske standarde.

- To je jedan poseban materijal koji se zove akrilika, to su materijali u boji, od inoxa i srebra. Pleter ukras je rađen od srebra, konstrukcija je rađena od inoxa, a vanjski plašt je rađen od osnovne boje od akrilike, kaže Grabušić.

No, priči nije kraj, Pensu prati i komplet originalnih manšeta s motivom hrvatskog pletera, te knjižica s pričom o simbolu starohrvatske kulture. Ova najnovija pomno osmišljena inovacija glazbenika zlatnih ruku zasigurno će naći svoje mjesto u mnogim dijelovima svijeta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!