Petra Jelenić istražuje okus tradicije kroz pazinski cukerančić

03.11.2024.

17:30

Autor: T.V./Slatka kuharica/HRT

Petra Jelenić istražuje okus tradicije kroz pazinski cukerančić
Petra Jelenić istražuje okus tradicije kroz pazinski cukerančić
Foto: HTV / HRT

U najnovijoj epizodi serijala Slatka kuharica, poznata slastičarka Petra Jelenić posjetila je Pazin i zajedno s Alidom Vadanjel, čuvaricom istarske slatke baštine, pripremila tradicionalni pazinski cukerančić. 

U srcu istarskog vinograda, među lozama, Petra je naučila tajne ovog jednostavnog, ali nezaboravnog kolačića, čiji mirisi limuna, naranče i kruškovca prizivaju okuse djetinjstva.

Alida Vadanjel podijelila je recept koji uključuje mješavinu mirisnih sastojaka i specifičan „razgranati“ oblik kolačića. Nakon pečenja, cukerančići se namakaju u mješavini malvazije i kruškovca te posipaju kristal šećerom, čime dobivaju poseban sjaj i okus.

Pazinski cukerančić


Sastojci:
5 jaja
350 g šećera
Vanillin šećer
Malo soli
150 ml ulja
150 g maslaca
1 kg glatkog brašna
25 g amonijaka
100 ml mlijeka
Malo praška za pecivo
Naribana korica 1 naranče
Naribana korica 1 limuna
Malo arome kruškovca
Malo ruma

Za namakanje:
Malvazija
Malo ruma
Malo kruškovca
Vanillin šećer

Za posip:
Šećer kristal

Priprema:
Pomiješajte jaja I šećer, dodajte vaniliju, koricu limuna I naranče pa pjenasto izmiješajte. Umiješajte ulje, aromu kruškovca, rum I maslac sobne temperature.

Brašno sipajte na radnu površinu, naravite rupicu u sredini u koju stavite amonijak. Okolo po rubu pospite prašak za pecivo. Zagrijte mlijeko I polijte po amonijaku. Pomiješajte I polako počnite lijevati smjesu sa jajima I mijesiti. Zamijesite tijesto I pustite da odmara 2 sata na sobnoj temperaturi.

Oblikujte cukerančiće u njihov specifičan “razgranati” oblik. Tijesto se razvalja na valjčiće, koji se režu na 20-ak centimetara duljine i zarezuju “grančice”.

Cukerančiće savijte u polumjesec i pecite osam do deset minuta u pećnici zagrijanoj na temperaturi od 180 do 200 stupnjeva Celzija, odnosno dok ne porumene.

Pomiješajte malvaziju, rum, kruškovac i vaniliju. Ohlađene cukerančiće umočite u mješavinu s vinom pa pospite šećerom. Pustite da se posuše i malo odstoje.

U ovoj epizodi Jelenić je također predstavila varijaciju pod nazivom "dražeasti cukerančići" – male slastice obložene bijelom čokoladom i posute mljevenim orasima, savršene za ljubitelje modernih okusa koji i dalje cijene tradiciju.

Dražeasti cukerančići


Sastojci:
130 g malvazije
½ štapića vanilije
Štpić cejlonskog cimeta
300 g bijele čokolade
250 g mljevenih suhih cukerančića
40 g sjeckanih tostiranih oraha
200 g otopljene bijele čokolade
Mljeveni cukerančići

Priprema:
Bijelu čokolade otopite na pari, pazite da se ne pregrije- ne smije preći 45°C.

Vino, vaniliju I cimet zakipite pa prelijte preko čokolade. Miješajte da se dobro poveže pa umiješajte mljevene cukerančiće. Smjesu izlijte u kalup, poravnajte I stavite u hladnjak da se stisne.

Stisnuti ganache narežite na kockice.

Uvaljajte u otopljenu čokolade pa pospite mrvicama tresući zdjelu da se dragee oblože mrvicama. Ponovite postupak.


Epizode iz treće i prethodnih sezona serijala Slatka kuharica dostupne su u videoteci multimedijske platforme HRTi, gdje ljubitelji hrvatske gastrotradicije mogu pronaći sve dosad emitirane priče i recepte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!