Pjenušavi doručak u erdutskom vinogorju

12.09.2021.

07:00

Autor: Melita Homa/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Pjenušavi doručak u erdutskom vinogorju

Pjenušavi doručak u erdutskom vinogorju

Foto: Regionalno dnevnik / HRT

Ovaj vikend u erdutskom vinogorju održava se manifestacija "Wine and bike tour". Riječ je o tradicionalnom događaju - u čijem je središtu vino, ali i promocija međunarodne biciklističke rute Dunav - koja prolazi kroz vinograde. To je i dan otvorenih podruma, koji prati bogat dramski i glazbeni program. Sve je počelo pjenušavim doručkom. 

Brojni su se vinogradi u erdutskom vinogorju našli na biciklističkoj ruti čiji je cilj bio otkriti što više vinskih butelja skrivenih među trsovima.

- Riješili smo da probamo ovu avanturu. Nismo se puno raspitivali jer volimo vino, vožnju biciklom, volimo Dunav, tako da nam sve ovdje odgovara, govori Marija Lesek, Novi Sad, Srbija. 

- Ulov je jedna buteljka, zadovoljan sam, a ovo druženje! Krasan je dan, ima ljudi iz raznih krajeva, naglašava Dubravko Vuković iz Osijeka.

Dok su biciklisti stizali, počeo je slikoviti pjenušavi doručak u vinogradu. Za doručak autohtoni zalogajčići, tzv. finger food.

- Cilj je bio taj da koristimo naše namirnice, tradicionalna jela, ali prezentirana na malo drugačiji način, rekao je Ivan Kelava, nastavnik kuharstva u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek.

U proizvodnju pjenušaca rijetki se upuštaju jer su potrebni znanje i strpljenje. U erdutskom vinogorju prvi ih je proizveo Mladen Siber, domaćin ovogodišnjeg pjenušavog doručka.

- To je bilo piće plemstva, sada je dostupno svima. Cijene su se prilagodile potrošačima, ističe Siber.

Pjenušac za doručak, zašto ne?

- Nije uobičajeno, ali se nadam da bi moglo postati jer zvuči jako dobro i sviđa mi se, rekla je Nataša Rengel iz Osijeka.

- Pjenušava su vina za svaku preporuku ujutro piti uz doručak. Kavica i pjenušavo vino, preporučuje Vesna Koški iz Osijeka. 

Bila je to prigoda i za premijeru novih vina iz vinarija toga kraja.

- Radi se o pjenušcu pinota crnog, proizvedenog kao bijelo vino. Proizvodnja je klasičnom metodom vrenja u boci, govori Dunja Vukmirović, članica Uprave Erdutskih vinograda.

Vina iz erdutskog vinogorja sve su poznatija i pravi su užitak za izbirljivo nepce. 

- Slavonija i Baranja su u biti najveći proizvođači vina u cijeloj Hrvatskoj i organizacija događanja ovakve vrste, gdje pokazujete mjesto gdje vino nastaje, ljude koji ta vina stvaraju, stvara poseban ugođaj i motiv za dolazak, ističe Ivana Jurić, direktorica TZ-a Osječko-baranjske županije.

A to pokazuje sve više posjetitelja koji uz odlično organiziran program stječu potpuno drugačija iskustva na vinskim turističkim odredištima. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!