Plitvički maraton - najstarija i najizazovnija utrka

04.06.2023.

07:20

Autor: Mario Kurevija/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Plitvički maraton - najstarija i najizazovnija utrka

Plitvički maraton - najstarija i najizazovnija utrka

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nazivaju ga kraljem maratona, najstariji je, ali i najljepši u Hrvatskoj, jer se utrka održava u samom Nacionalnom parku Plitvička jezera. Uz zdrav život, Plitvičkim maratonom promovira se i sam park, a sliku o prirodnim ljepotama sudionici će ponijeti u 42 zemlje diljem svijeta. 

Nezaboravan selfi na Velikom slapu ili pak maraton kroz jedan od najljepših nacionalnih parkova. Svatko bira ono najbolje za ovaj vikend. A još ako je i cijela obitelj na okupu te uz ovakvu podršku, doživljaj je potpun. 

- Nekako odrastam kroz sve to i evo svi ovi ljudi iza mene to je jedini i dovoljan razlog. Ekipa je prava, rekla je Kjara Todorov.

Od onih najmlađih do najstarijih, svi natjecatelji ističu ljepotu staze kojom se trči.

- Maraton mi puno znači za zdravlje i sve ostalo i za ovako druženje lijepo, izjavio je Čedo Smiljanić. 

Tomislav nije prvi put na ovom maratonu, a vratit će se i iduće godine.

- Zato što je to kralj maratona u Hrvatskoj, najstariji, najteži i tu se poznaju junaci, kazao je Tomislav Jagarčec.

Pobijedio maratonac iz Mađarske

Na najzahtjevnijoj utrci pobijedio je maratonac iz Mađarske kenijskog podrijetla, u završnom dijelu pobjegao je Anti.

- Zadovoljan sam svojom utrkom jer sam trčao 20 minuta brže nego prije par godina kad sam trčao tako da, super organizacija iz godine u godinu bolje i zadovoljan sam, izjavio je Ante Živković.

U ženskoj konkurenciji Ines je bila brža i od mnogih muških natjecatelja. Inače je državna prvakinja na sto kilometara te je za nju ova staza samo zagrijavanje.

- Da inače kažu da je to zahtjevniji maraton u Europi zato što ima visinske razlike ali meni, ne znam, meni je dobro bilo. Super je prošlo, rekla je Ines Jozić.

Svi zadovoljni 

A zadovoljni su i predstavnici nacionalnog parka.

- Ovo svakako nama znači kao dodatna promocija, međutim mi forsiramo ovakve stvari jer je ovo promocija zdravog života, promocija posjeti prirodi i sportu, rekao je Tomislav Kovačević, direktor NP-a Plitvička jezera

Više od tisuću sto natjecatelja iz 42 zemlje pronosit će lijepu sliku Hrvatske, posebice ljepote i izazova Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!