Svečano otvoren novoobnovljeni dubrovački akvarij

14:24 / 31.03.2022.

Autor: HTV/HRT

Novoobnovljeni dubrovački akvarij

Novoobnovljeni dubrovački akvarij

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Novoobnovljeni dubrovački akvarij, smješten u tvrđavi sv. Ivana, svečano je otvoren u novom ruhu. Obnova je trajala godinu i pol, a bila je dio europskog projekta tzv. "plave propusnice" s tematskim rutama za obilazak akvarija i prirodnih vodenih staništa na području Dubrovnika, Kotora, Hutova blata, Mostara i Neretve.

 

Novim spremnicima u dubrovačkom akvariju razveselili su se ne samo posjetitelji nego i njihovi morski stanari.

 

Nikša Glavić, biolog u Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku ističe da su novi spremnici atraktivniji za posjetitelje, ali i veće su zapremine pa su pogodniji za smještaj riba, pogotovo većih jedinki.  


Obnova akvarija dio je europskog projekta ExChange, koji razvija novi turistički proizvod - Plavu kartu, s ciljem upoznavanja biološke raznolikosti na području od Neretve do Bokokotorskog zaljeva.


- S plavom propusnicom, koja će se kupovati u dubrovačkom Akvariju i na ostalim lokalitetima moći će se posjetiti više lokaliteta u regiji: Dubrovnik, Kotor, Mostar, to su sve lokacije unutar dva i pol sata i lokacije koje turisti u Dubrovniku posjećuju jednodnevnim izletima, rekao je Nenad Antolović, ravnatelj Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.


U povodu otvorenja akvarija predstavljena je i monografija Instituta za more i priobalje, koji u Dubrovniku djeluje već više od 70 godina.

- Najveća novost su tri nova bazena koja su se radila zadnjih 18 mjeseci. Zapremnine su oko 15 do 20 kubičnih metara. Trudili smo se organizirati ih tematski, rekao je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Nenad Antolović, ravnatelj Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.


Tako se u jednom akvariju sada nalaze kirnje i komarče. 

- Htjeli smo ispričati priču o hermafroditizmu kod riba. One su jedne od rijetkih kralježnjaka koji imaju tu sposobnost promjene spola, objašnjava Antolović.

U drugom bazenu nalaze se sparidi koji su jedna od najbrojnijih porodica Jadrana. To su ribe tipične za našu obalu. 

U trećem bazenu posjetitelji će moći vidjeti hrskavičnjače.

- One su drugačije od ostalih vrsta riba jer im kostur nije okoštao, nego je i dalje od hrskavice. To su predstavnici morskih pasa, morske raže i morske mačke. Trudimo se ispričati priču tako da su oni jako bitni za ekološki sustav, budući da su „čistači mora” jer uglavnom jedu bolesne i uginule životinje, kaže Antolović.

Od 1. travnja akvarij će biti otvoren za posjetitelje od 10 do 16 sati, s time da će ponedjeljkom biti zatvoren za javnost.

- To će biti radno vrijeme za cijeli travanj, a od svibnja ćemo vjerojatno početi raditi svaki dan, zaključuje Antolović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!