Povratak u školske klupe nakon 70 godina

19.05.2022.

07:00

Autor: Marija Milas/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

70. obljetnica mature

70. obljetnica mature

Foto: HTV / HRT

Nekadašnji učenici III. zagrebačke gimnazije proslavili su 70. godišnjicu mature. Za HRT su se prisjetili kako je bilo biti maturant nekada davno, točnije 1952.

Maturanti generacije 1951./52. nakon 70 godina ponovno su u III. gimnaziji u Zagrebu. Iako drukčije, školske klupe bude sjećanja.

- Nekad su bile drvene, pa smo ih čistili sa žiletima. Jer nisu bile lijepe onda smo mi to čistili, kaže Vera Major, maturantica generacije.

Bilo je i bježanja s nastave. Dečki su jedan školski dan zamijenili utakmicom Dinamo - Hajduk.

- I sutradan razrednik nas muške složi i pita: "Gdje si ti bio?" I ja si sad mislim reći da sam imao temperaturu, reći ću da me je boljela glava. Štogod sam ja smislio, drugi su već rekli. Digne me i pita: "Cvitanić di si ti bio?". Odgovorim: "Koza nam se tjerala pa sam ju moro voditi pod jarca", prisjetio se Vedran Cvitanić, maturant generacije 1951./52.

U njihovu razredu bilo je čak 52 učenika. Neki od njih nisu ni stigli na red za odgovaranje.

- Nije bilo ovih audio-vizualnih pomagala, a pogotovo ne tableta i kompjutera. Učili smo iz knjiga, bubali smo napamet, povijest je bila nekakava druga povijest, govori Koraljka Kos, maturantica generacije 1951./1952.

- Nije bilo ni testova ni kontrolnih. Mi smo odgovarali samo usmenim putem, bila je samo hrvatska zadaća i matematika, kaže Vera Major, maturantica generacije 1951./52..

Njihova voljena III. gimnazija u Zagrebu ove godine slavi jubilarnu, 100. obljetnicu.

- To je nekakva potvrda da je škola i nekad bila jako dobra. I da se oni toliko dugo sjećaju svojih profesroa, oni to baš pričaju s nekim velikim poštovanjem, kaže Darka Sudarević, ravnateljica III. gimnazije.

Čini se da za društvo iz III. gimnazije doista vrijedi ona da je najljepše đačko doba.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!