Pravo prijateljstvo među životinjama ne poznaje granice

14.04.2022.

07:00

Autor: Leo Škrinjarić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Pravo prijateljstvo među životinjama ne poznaje granice

Pravo prijateljstvo među životinjama ne poznaje granice

Foto: HTV / HRT

U slatinskom prigradskom naselju Kozice, kod obitelji Medved, mačka Crna i kokoš Đurđa izmjenjuju se u čuvanju potomstva. Mačka grije kokošja jaja, a kokoš čuva mačiće i tako se uredno izmjenjuju u majčinskoj ulozi.

Poljoprivredni stroj za baliranje sijena postao je pravo životinjsko rodilište. U njegovoj unutrašnjosti kokoš Đurđa snijela je jaja, dok je mačka zvana Crna omacila tri mačića. No prije nekoliko dana naoko uobičajen prizor u životinjskom svijetu postao je neobičan jer su njih dvije zamijenile majčinske uloge.

- Ona se uvijek omacila kod ovaca, nikada nije tu s kokoši. Jedno me je jutro supruga pozvala, kaže dođi da vidiš ovo, pa to moraš uslikati - mačka se omacila i kokoš kaže sve mačiće gura kod sebe, Kažem joj ja - ma daj, gdje će kokoš s mačićima, jesi ti normalna, što je s tobom, rekao je Ivan Medved, Kozice.

No upravo je tako, a prilikom snimanja priloga zatekli smo i sami neobičnu simbiozu: mačku koja hrani mačiće i grije kokošja jaja. To je izgleda dnevna majčinska smjena, dok noću dužnost preuzima kokoš.

- Preko noći kokoš ostane spavati, preko dana ode, mačka bude preko dana, kokoš bude preko noći, naizmjenično se mijenjaju u leglu kod malih. I kad je kokoš ne smiješ dirati mačiće, odmah čvoka, nema. Ona njih sve nagura pod sebe i sjedi na njima, ne da da ih se dira, priča dalje Medved.

Dolaskom jutra ponovno - primopredaja dužnosti.

- Mačka spava tu onda gore, a kokoš dolje i onda mačka kada treba nahraniti mačiće spusti se dolje kod koke i nema problema, sprijateljile su se kao da su vječno skupa bile, kaže Ivan Medved.

Brigu o mačićima kada narastu preuzet će kći i unuka, no do tada u promatranju ove neobične životinjske zajednice ukućani svakodnevno uživaju. S nestrpljenjem iščekuju razvoj daljnje situacije, posebno ih zanima kako će se ponašati kokoš Đurđa kada mačići progledaju te postanu živahniji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!