13:25 / 02.03.2021.

Autor: Silvio Stilinović/Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Preselili iz grada u mjestašce od svega 13 stanovnika

Preselili iz grada u mjestašce od svega 13 stanovnika

Preselili iz grada u mjestašce od svega 13 stanovnika

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Mokreš, na obroncima Krndije blizu Čaglina, nije lako doći ni ljeti, a kamoli zimi. Pa ipak, obitelj Nekić prije 20-ak godina grad je odlučila zamijeniti upravo Mokrešom, Anitinom djedovinom. Možda to ne bi bilo previše čudno da u Mokrešu danas ne živi samo 13 stanovnika.

 Nije bilo kredita da kao mladi ljudi naprave kuću pa su se vratili na selo, objašnjava Anita Nekić njihovu odluku.

-  I smatram danas, 20 godina sam ovdje, da nisam pogriješila. Jednostavno se vidim ovdje. Moj smisao života je živjeti u miru, u prirodi. Mi smo i tako priroda. Na obrnocima Krdnije je još uvijek čisto, mirno. Mislim da je to i budućnost za mlade ljude, kaže.

Nekići su ovdje sebi izgradili svoj zemaljski raj. Danas, kažu, i ne pomišljaju otići. Jedva su 19-godišnjega sina nagovorili da ode na fakultet. Nije želio iz svoga sela:

- Njemu se to svidja. I hvala Bogu da je to tako. Hvala Bogu da sam u svoju djecu jednostavno utkala tu ljubav prema prirodi, da moja djeca znaju što je smisao života. Sin je otišao na fakultet. Dijete od 19 godina, na njemu je da se školuje, a za sve ovo ovdje naslijediti ima vremena. Kći je 7. razred osnovne škole. Ona isto pomaže. Ona je isto jedna kreativna mlada damica, kaže ponosna majka, koja je pokretač svega.

Nije baš žena kakvu smo naviknuti sretati. Sjedne ona i u traktor, potjera ovce i koze kojima se bave, zida pecare i pušnice, balira. Završila je za knjigovođu, a prije koji dan i za kuhara:

- Jednostavno težim toj nekoj promjeni na bolje. Obožavam čitati knjige. Tu se pronalazim. A što se tiče kuharstva, ja se iskreno nadam da će mi to pomoći u daljnjem životu. Nekako smatram da je to jako dobro i zanimljvio zanimanje, dodaje.

Nekićima grad ne nedostaje. Često odu u obližnje Našice ili Slavonski Brod. Ali se brzo i vraćaju svojim ovcama i pčelama. Nama neukima samo od sebe postavilo se pitanje, s obzirom na to da im je pčelarstvo i zanimanje, ima li posla zimi, kada pčele hiberniraju:

- Možda pčela odmara, ali mi pčelari imamo i tekako posla. To je priprema za našu novu sezonu, tu je skidanje voska s okvira. Popravljanje. Imamo od voska ostatke od kojih možemo preraditi svijeće koje sadržavaju drugačiju boju, tu ima dosta kojekavih drugih sastojaka kojih se nađe u pčelinjoj košnici, kaže nam Anita.

Po mnogočemu je Anita uzorna žena. A kao takva predstavljala je Požeško-slavonsku županiju i na natjecanju Najuzornije seoske žene u Hrvatskoj:

- Na državnom sam bila prva pratilja, što mi je izuzetna čast. Smatram da i moja djela govore za sebe, i da sam to zaslužila - jer kroz ove sve godine koje pratim izbor, mislim da sam zaslužila tu titulu. Bilo je zanimljivo. I svim seoskim ženama bih predložila da se kandidiraju i probaju to, kaže.

Raduju se u se planovima. A imaju ih. Anita kaže - najviše bi voljela da je manje administracije pri registraciji soba za odmor. Jer već ih imaju spremne. A u razmjenama u sklopu programa Erasmus već su ovih godina ugošćivali studente sa svih kontinenata. Učenje, razmjena kultura i znanja - u ovom domu najvažnija je misao vodilja. Pa bilo to i u Mokrešu sa samo 13 stanovnika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!