Zamjena ljetnih guma zimskima

25.10.2022.

07:03

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Zamjena guma

Zamjena guma

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kako se približava zima i hladnije vrijeme, mnogi vozači odlaze u vulkanizarske radionice radi zamjene ljetnih guma. S terena doznajemo da su cijene guma narasle, a hit su i one cjelogodišnje. Od 15. studenog na zimskim dionicama cesta zimska je oprema obvezna.

Ovih su dana velike gužve u vulkanizerskim radionicama. Zamjena guma čeka se i nekoliko sati. Ali to nije problem za Damira Novaka iz Čakovca koji tvrdi da kvalitetna guma glavu čuva.

- Ja svoje gume svakako mijenjam, sad i na proljeće. Stalno sam na cesti i dobre i kvalitetne gume su mi nužne, objasnio je.

Majstorima zanata često dolaze nesavjesni vozači s istrošenim, "ćelavim" gumama. Ali ipak je riječ o manjem broju vozača, a više je odgovornih te onih koji na vozila stavljaju cjelogodišnje gume.

- Zakonska obveza ovdje i u okolnim zemljama je od 1. do 15. 11. zimske gume pa i mnogi naši građani to sada rade, rekao je Bojan Lovrek, vlasnik automehaničarske radionice.

Zanimljivo je da su posljednjih mjeseci, uz povećanje cijene goriva, poskupjele i gume.

- Set zimskih guma za obiteljski automobil ide cijena od 2000 kuna na gore. Cijena goriva ide gore, a i gume, nažalost, prate taj trend. Ne kao što je najavljivano 20%, ali 5-7% je poskupjelo. No kako će se približavati zakonski rok 15. 11. moglo bi i do 20%, istaknuo je Lovrek.

A kvalitetne gume na vozilu moraju biti od 15. studenog, i to je i zakonska obveza na zimskim dionicama.

- U zimsku opremu spadaju sve četiri zimske gume, odnosno gume s oznakom M+S. Iznimno je bitno da vozači ispod 7°C stave zimske gume jer je zaustavni put puno kraći, upozorio je Danijel Posavec iz PU varaždinske.

Kazna za one koji propise neće poštovati iznosi najmanje 1000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!