Konjima po Korčuli

18.07.2021.

07:00

Autor: Stana Živkušić/I.H./Regionalni dnevnik/HRT

Konji na Korčuli

Konji na Korčuli

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prvi put na otoku Korčuli, među raznim turističkim atrakcijama, našlo se i jahanje konja. Smješteni su u sklopu seoskog domaćinstva, pa se osim njih tu mogu vidjeti i ostale domaće životinje. 

Plemeniti i prekrasni, Escalo i Salurn nova su atrakcija za otočane i turiste.

- To su jahači konji, mirni konji, jedan je terapeutski konj, to je sasvim neka druga dimenzija konja od onih koje znamo, rekao je Josip Knezić, hipoterapeut i voditelj centra.

- Ovi konji zrače posebnom toplinom i čini se kao da vlastiti mir prenose i na ljude, kaže Dolores Antić, zaposlenica centra.

- Nisi ni živčan, ni nervozan, nemaš stresa, nema ničega. Znači, stvarno, ja ne znam kako da to opišem ljudima, baš je poseban osjećaj koji prenose, dodala je.

Konji iz Zagorja zato su se i doselili na more. Zbog turista i rekreacije, ali i zbog - terapije.

- Najveća dobrobit konja je trodimenzionalno gibanje zdjelice na konju, to vam je vrlo slično kao i gibanje zdjelice u hodu i to je jedan od najvažnijih učinaka konja na neku osobu, bilo s teškoćama- bez teškoća, objasnio je Knezić.

I to na veliko oduševljenje svih.

- Mislim da je ovo odlično za Korčulu kao turističku destinaciju i za lokalno stanovništvo, pogotovo za djecu, jedno novo predivno iskustvo da u prirodi mogu vidjeti konje i jahati ih, rekao je Frano Fabris s Korčule.

Iako su na Korčuli neuobičajeni, konji ovdje imaju dobre uvjete. Posjetitelji ih mogu vidjeti, timariti, hraniti i šetati s njima.

- Imamo u ponudi više ruta jahanja, od onih jednostavnijih koje su namjenjene djeci, pa onih malo zahtjevnijih koje su namjenjeni odraslim i malo većim avanturistima, dodao je Knezić.

Korčula ima novu turističku atrakciju. Ljepote otoka od sada se mogu otkrivati na neuobičajen način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!