Žitna lađa - turistička atrakcija Karlovca

08.02.2021.

07:20

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Žitna lađa, turistička atrakcija Karlovca

Žitna lađa, turistička atrakcija Karlovca

Foto: Dnevnik / HRT

Iako je grad na četiri rijeke, Karlovac nema razvijenu ponudu vožnje po njima. Sve se svodi na adrenalinski turizam, ali se i to pomalo mijenja. Zahvaljujući sredstvima iz EU fondova prije pet godina Kupom je zaplovila Žitna lađa. Zbog duboka gaza i uglavnom niskog vodostaja Kupe, dosad je samo jednom uspjela doći do središta Karlovca. Drugom putu pridružila se i Tanja Kuturovac, novinarka HTV-a. 

Žitna lađa na vezu u Brođanima vjerna je kopija tzv. tumbasa - primjerka lađe iz doba ilirskog pokreta. Da bi se danas vozila jedna ovakva lađa, nije bilo lako pronaći kapetana. Tu funkciju preuzeo je Ivica Špelić, nakon što je pozvan iz inozemstva. 

- Kakva Rajna, Majna, Dunav i sve ostale europske rijeke. Meni je ovdje na neki način, puno ljepše, kazao je kapetan Špelić. 

Plovidba Žitnom lađom zapravo je t
uristička priča o prirodnoj baštini, bogatoj povijesti grada na četiri rijeke.

- Pričamo o tome kako je lađarstvo u Karlovcu bilo plemeniti ceh, kako je upravo zaslužujući lađarstvu Karlovac bio jedan od najbogatijih gradova u 18. stoljeću, kaže Jasmina Cvetković iz Žitne lađe.

Vožnja nudi drugačiju perspektivu, pogled na grad i okolicu s rijeke. Usput se mogu vidjeti Pavlinski samostan iz 15. stoljeća, ušće rijeke Korane u Kupu i još mnogo toga. Dario Olrom, mornar i animator na Žitnoj lađi upozorio je da je negdje ispod i jedna olupina starog antičkog broda.

Iako je Žitna lađa postala atrakcija u ponudi još nema vožnje kroz središte grada, već se ide samo okolicom. 

- Vjerujem da će sva naša nastojanja da to bude u stalnoj ponudi samoga grada uroditi plodom. Prvi preduvjet je ipak izgradnja sustava obrane od poplava. Onda ćemo tek razmišljati o projektu izgradnje pristaništa, objašnjava
Marina Burić, direktorica Turističke zajednice grada Karlovca.

Dotad s lađom možete od Brođana uzvodno 90-ak minuta i natrag. Sezona je otvorena!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!