Otvoren Centar podzemne baštine Speleon

23.01.2023.

20:16

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Otvoren Centar podzemne baštine Speleon

Otvoren Centar podzemne baštine Speleon

Foto: HTV / HRT

Hrvatska je dobila novi Centar podzemne baštine, naziva Speleon. Razumljivo, on se nalazi u županiji s najviše krškog terena i s kilometrima špilja i podzemnoga svijeta, a to je Karlovačka županija. Samo na području općine Rakovica više je od 150 poznatih špilja, a jedine otvorene za javnost su Baraćeve špilje. Za još bolji uvid u podzemni svijet sada možete posjetiti stalni postav multimedijalnog centra Speleon. 

Za istraživanje Speleona - nema bolje kulise od snijega. No, za pravo upoznavanje ledenoga doba - morat ćete ipak ući. 


Špiljski lav na samom ulazu vodi u našu povijest staru barem 70 tisuća godina. A što je još zanimljivije, sve što ćete ovdje vidjeti - živa je istina.


- Naša inspiracija bila su brojna istraživanja i svi nalazi koje smo mi pronašli u špiljama, a posebno u gornjoj Baraćevoj špilji, rekla je Tihana Oštrina, ravnateljica JU Baraćeve špilje. 


- Iznad nas se nalazi i najzanimljiviji životinjski nalaz iz Gornje Baraćeve špilje, a to je špiljski lav. U vitrinama možemo vidjeti vilicu koja je prođena u špilji, ali isto tako i zadnju šapu, pojasnio je edukator Filip Špehar


No, nisu samo praživotinje živjele u špiljama, kretali su se onuda i naši preci, od neandertalaca do modernih ljudi. Svi ti predmeti pronađeni su u 20 godina arheoloških istraživanja.


- Nalaza ima fantastičnih, od strugala neandertalaca koji je najstariji nalaz u županiji, imamo i nekih osobnih nalaza, recimo nalaz krunica iz 15.tog stoljeća, znači netko je išao, sa sobom nosio osobni predmet, vjerojatno se molio bogu, mi smo dužni ispričati priču tih ljudi, kazao je arheolog Krešimir Raguž.  


A priča će biti još. Jer na području Rakovice kilometri su neistraženih špilja.


U Speleonu možete vidjeti bogatstvo podzemnog svijeta, koji je itekako živ. Sve to ne bi bilo moguće bez onih koji su duboko zaronili.


- Vuče nas znatiželja, želja za istraživanjem novih prostora i novih otkrića, objasnio je geomorfolog Neven Bočić


Centar je opremljen najsuvremenijim digitalnim postavom, sve možete na dodir istražiti, osluhnuti, opipati. Čak se i odmoriti uz prikaz Baraćevih špilja koje su zimi zatvorene. 


Speleon je izgrađen uz europski nepovratni novac i bit će dodatni mamac za sve posjetitelje prenapučenih Plitvičkih jezera.


- Uspjeli skinuti Plitvička jezera s mogućnosti da budu stavljene na listu ugrožene baštine i ovaj će projekt pridonijeti tome, rekao je Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja


U prvoj godini rada očekuju i do 25 tisuća posjetitelja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!