Srednjoškolci odmjerili snage u pripremanju koktela

03.06.2023.

07:04

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT/T.S.

Srednjoškolci su pokazali znanje o pripremi koktela

Srednjoškolci su pokazali znanje o pripremi koktela

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Srednjoškolci iz 9 turističko-ugostiteljskih škola u Karlovcu su odmjerili svoje znanje i sposobnost u pripremanju koktela. Održan je 24. Junior Barmen Cup. Dobra je to prilika za promociju zanimanja koja nam u turizmu itekako nedostaju. 

Tek srednjoškolci, a tako vješti.

Barataju oni svim priborom bez imalo treme i sumnje u ono što rade. A to nije ni lako ni jednostavno.

- Gleda se svaka sitnica, znači jedna kap kad se prolije, uzme se bod u obzir, nije to samo uzme se šejker i šejkati, pojašnjava Zdenka Tomljanović, nastavnica Turističko-ugostiteljske škole Karlovac.

Najvažnija je priprema 


- Pripremio sam koktel zvan Sjajni Kvarner, izmislio sam ga ja, poprilično sam zadovoljan, ali ćemo vidjeti, rekao je Maksimilijan Deraka iz Ugostiteljske škole Opatija.

Za svaki ovaj koktel mora se pripremiti stručni rad; točno napisati sastojke, u milimetar ih točno dozirati, kombinirati okuse, ukrasiti. 

- Bitno je da niste pod tremom, mislim trema uvijek je prisutna, ali je bitno da to nekako prebrodite, i da uspijete što bolje napraviti, rekla je Valentina Žgela.

 Natjecalo se u dvije discipline; u pripremi duge barske mješavine te u slobodnom stilu. Ocjenjuje se okus, miris, izgled, ali i sam tijek pripreme koktela.

- Za to ipak treba jedno školovanje od nekoliko godina, i puno prakse i puno vještine da bi pravi barmen bio barmen, kaže Zoran Surla iz Hrvatske sekcije barmena.

Svako ovakvo natjecanje pomaže na tom putu. Smjeru konobar u karlovačkoj turističko-ugostiteljskoj školi ove će se godine pridružiti novo zanimanje. 

- Tehničar posluživanja, to je zamjena za jedan razred konobara koji je bio inicijalno u planu, to je četverogodišnje zanimanje, onako malo širu podlogu daje što se tiče ugostiteljstva u odnosu na zanimanje konobar, objašnjava Damir Pleša, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Karlovac.

Za štogod da se učenik odluči jedno je sigurno - bez posla neće biti ni dana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!