Botanički rezervat cret o kojem već 20 godina brinu učenici

07.06.2023.

07:00

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Botanički rezervat

Botanički rezervat

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na području Karlovačke županije mnogo je zaštićenih dijelova prirode, no samo je jedan botanički rezervat cret i to u Banskim Moravcima. O njemu već 20 godina brinu učenici obližnje osnovne škole.


Rijetko se koja škola, poput škole u Skakavcu, može pohvaliti vlastitim botaničkim rezervatom. Cijela je škola u znaku creta. 

- Brinemo se o maku tresetaru i čistimo područje oko creta, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Lucija, OŠ Skakavac. 

I tako iz godine u godinu, već punih 20. Za svoj dan škole odlučili su učenicima ekolozima iz drugih dijelova županije pokazati kakvo bogatstvo imaju.

- Zrak je poseban, drugačiji nego drugdje, nije zagušljiv, opisala je Katarina, OŠ Skakavac. 

Posebne biljke


Krije ovaj djelić prirode i sasvim posebne biljke, koje se drugdje u županiji ne mogu više naći. Poput paprati kraljevski pujanik. Kritično je ugrožena i strogo zaštićena. Par koraka dalje nailazite na jedinstvenu mahovinu, mah tresetar.

Mah tresetar ovdje je najrasprostranjeniji, ali i najugroženiji od nekih drugih močvarnih vrsta. Tu nastupaju učenici.

- Čistimo teren gdje se nalazi mah tresetar, što znači da djeca recimo uzmu škare, pa režu tu travu koja je zarasla iznad maha tresetara, objasnila je Martina Pavlović Sušilović, Javna ustanova "Natura Viva". 

Ozbiljnije se cret mora pokositi barem 4 puta u godini. Tada u pomoć priskaču i čuvari prirode iz javne ustanove Natura Viva. 

- Ta košnja mora biti obavezno ručna, ne smije se kositi trimerom ili nekim kosilicama, jer se tako mah uništava, sva vegetacija koja se pokosi mora se iznijeti iz područja van, rekla je Pavlović Sušilović.

Živjela je ovdje donedavno i jedna od najpoznatijih cretnih biljaka i to još iz ledenog doba - ljudožderka. Međutim, nije izdržala. U cretu se ipak još može pronaći i također rijetka bijela čemerika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!