Osnovnoškolce potiču da upišu deficitarna zanimanja

07.03.2023.

07:03

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Potiče ih se da upišu deficitarna zanimanja

Potiče ih se da upišu deficitarna zanimanja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U sklopu upisne kampanje Karlovačka županija provodi program KA RADDAR za deficitarna zanimanja. Cilj je zainteresirati osnovnoškolce za upis u strukovne škole i zanimanja koja nedostaju na tržištu rada. Sedamdesetak učenika sedmih i osmih razreda svaku drugu subotu provodi na radionicama u pet strukovnih škola u Karlovcu i Ogulinu.

Trinaestogodišnji Gabrijel prvi se put upoznaje s čarima soboslikarstva.

- U budućnosti ako budem mislio što ću upisati, vjerojatno onako znat ću što ću moći i što će mi biti lagano. Zanima me na primjer ovo za soboslikare, rekao je Gabrijel Marić, iz Osnovne škole Barilović.

Ako to izabere, imat će priliku raditi mnogo lakši posao nego što je to bio prije, a usto i kreativan. 

- Mi imamo već novu tehnologiju, gdje su šablone automatski izrezane, znači djeca ne moraju izrezivati sami šablone, nego se ovdje, u stvari kreativno igraju, kazao je Igor Cikuša, akademski slikar i grafičar.

I drugi, nekad teški fizički poslovi, danas to više nisu. Keramičari rade uz pomoću novih tehnologija. Maturant Matija rado je budućim kolegama objasnio prednosti toga zanimanja.

- Znam da će biti uvijek tu puno posla i bit će uvijek za zaraditi, rekao je Matija Pecoja.

- Problemi su s radnicima. Dva radnika sam izvana doveo, pošto ovdje nisam u mogućnosti dobiti radnika, objasnio je Safet Šumar, vlasnik obrta za unutarnje uređenje.

Situacija je ista u svim obrtničkim zanimanjima, pa i među stolarima. Ovoj grupici osmaša najzanimljiviji je laser.

- Iz svake grupe koja je dosad bila, barem po jedan do dva učenika su rekli da su zainteresirani za ovo zanimanje, poručio je Kristijan Pavković, stručni učitelj i voditelj stolarske radionice. 

- Ako ne uspijem za nešto što namjeravam, onda je ovo nešto zanimljivo i dobro za izabrati, kazao je Roko Truković. 

- Vidio sam za tesara, zidara, soboslikara, i druga deficitarna zanimanja. Najbolje mi se čini tesar, kazao je Karlo Kušan.

Sedamdesetak osmaša svake druge subote obilazi sve strukovne i tehničke škole u županiji koje imaju program školovanja za deficitarna zanimanja. 

- Želimo ući u svaku obitelj i svako dijete koje se sada školuje dati informaciju da postoji radno mjesto koje je sigurno, koje je dobro plaćeno i naravno da je tu, na području naše županije, izjavila je Martina Furdek Hajdin, karlovačka županica.

Uz školske praktikume, učenici obilaze i proizvodne pogone te tvornice, sve kako bi prije upisa u srednju školu, dobili što realniju sliku o svome budućem zanimanju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!