Više od stotinu roditelja prosvjeduje

13.02.2023.

18:58

Autor: Tanja Kuturovac/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Osnovnoškolci

Osnovnoškolci

Foto: Damir Spehar / Pixsell

Više od stotinu roditelja, djedova, baka i sugrađana na skupu podrške roditeljima djece karlovačke osnovne škole Dragojle Jarnević. Zbog skorašnje statičke obnove zgrade, djeca će morati pohađati druge škole i to samo - u poslijepodnevnoj smjeni. Diskriminirajuće je to prema njihovoj djeci smatraju roditelji te od gradonačelnika hitno traže - novo rješenje.

Više od 400 učenika ove škole, od 1. do 8. razreda iduća bi tri mjeseca u školu trebalo ići - samo poslijepodne.

- Moja kćer ima 11 godina, znači, bit će sama. Znači, dijete je prepušteno sebi, govori Maja Fuček Doždor.

- Moja unučad imaju aktivnosti. Mali trenira, mala ide na ples. Znači, kad su popodne, oni ne stižu na svoje slobodne aktivnosti, naglašava Stanko Popović

- Uskraćuju nam druženje s djecom u ta već tri mjeseca, a na kraju će biti tri godine, možda i više, rekao je Ivan Škrtić.

Plan je gradske uprave da djecu privremeno smjeste u čak tri škole, u obližnju Ekonomsku, Gimnaziju te one najmanje, od 1. do 4. razreda, u školu Braća Seljan.   

U ovu školu djeca idu samo u prijepodnevnu smjenu. Na roditeljskom vijeću odlučeno je da neće prihvatiti vraćanje na dvosmjensku nastavu te da, ako žele, djeca iz Dragojle Jarnević u Braču Seljan mogu ići - isključivo – poslijepodne.

Zbog svega toga gradonačelnik već danima pokušava pronaći rješenje.

- Sami su roditelji predložili da se pokuša naći neko kvalitetnije rješenje, prije svega za učenike od 1. do 4. razreda. Element solidarnosti, podrške i razumijevanja je ovdje dio rješenja, istaknuo je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Sutra će imati novu informaciju. U međuvremenu, roditelji su ogorčeni i ljuti jer im nitko ne govori dokad će obnova trajati.

- S obzirom na naš građevinski sektor i kako sve funkcionira, čeka nas barem godinu dana radova. Nismo dobili nikakvu garanciju kako će biti u 9. mjesecu nadalje, rekao je Tomislav Novosel.

- Spremni smo na sve, pa čak i ne puštati djecu u školu, ako do toga dođe, naglasio je Škrtić.

- Ravnateljicu imam pitati, hoće li, kad budu djeca pohađala popodnevnu smjenu, i ona raditi u popodnevnoj smjeni, biti uz svoje učenike, govori Daniela Petančić.

Odgovor na to pitanje nismo uspjeli dobiti jer se ravnateljica ne javlja na mobitel. Gradonačelnik obećava da će najesen - sva djeca iz Dragojle Jarnević školu pohađati u dvije smjene. Slaba utjeha za sve roditelje i djecu koji bi iduće mjesece trebali potpuno reorganizirati svoje aktivnosti i način života.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!