Zašto su oblaci uopće važni i što se sve može iščitati iz njih

07.04.2023.

07:05

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Zašto su oblaci uopće važni i što se sve može iščitati iz njih

Zašto su oblaci uopće važni i što se sve može iščitati iz njih

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Jeste li znali da oblake možete čitati kao nečiji izraz lica i da se oni mijenjaju s klimatskim promjenama? Znate li zašto su uopće važni i što se sve može iščitati iz njih? Na ova i brojna druga pitanja odgovor će vam dati nova izložba u slatkovodnom muzeju Aquatici u Karlovcu koju su pripremile dvije autorice koje vam žele približiti oblake.

 Obična šetnja uz Koranu može postati poučna, samo ako malo podignete pogled. Raspršeni, pahuljasti oblaci i nisu tako bezazleni.

- Puše izrazito jak vjetar, vidi se da ima točno kao nekakve crtice, kao da ste radili zareze, zato što zaista puše jak vjetar, objasnila je Marina Grčić, suautorica izložbe.

Ti se oblaci zovu cirusi.

- Cirusni oblaci najavljuju uvijek promjenu vremena. Dakle, svaka promjena vremena nam donosi različite oblake, dodala je Grčić.

Kakve? Doznajte na izložbi u Auqatici. Marina Grčić s još je jednom zaljubljenicom u oblake Margaritom Maruškić Kulaš, osmislila izložbu kojom želi ukazati na važnost oblaka.

- Oni su onaj čimbenik koji kaže hoće li zemlja biti toplija za jedan, dva ili čak i više stupnjeva u narednih nekoliko desetljeća, istaknula je Grčić.

Aquatika uvijek želi svoje posjetitelje i educirati, pa je na red tako došlo i kruženje vode u prirodi. A ono počinje i završava s oblacima, znaju to i najmlađi.

- To je skupina malih kapljica koje isparavaju. Ja mislim da su oni u stvarnosti još mekaniji od ovih, neka su od razmišljenja djece.

 - Djeca mogu pročitati slikovnice o oblacima, ležati na velikim vrećama u bojama oblaka i zamišljati kako bi to bilo da se na tim oblacima voze po nebu. Nadamo se da ćemo ih tako zainteresirati za promatranje i proučavanje prirode koju onda moraju čuvati, smatra Margarita Maruškić Kulaš, suatorica izložbe i ravnateljica Aquatike.

Oblaci su neiscrpna inspiracija za pjesnike, slikare, fotografe. Bez oblaka nema ni boja na nebu. Postoji i Društvo ljubitelja oblaka čiji je Marina član, a Margarita će to tek postati.

- Pogledaj gore, nek' te očara ta prolazna ljepota i ne zaboravi živjeti s glavom u oblacima, poručila je Grčić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!